TVM helpt Gontsjar tegen Rabo's

Met steun uit onverwachte hoek heeft Sergei Gontsjar afgelopen zaterdag de Ronde van Nederland gewonnen. De Oekraïener hield het tijdsverschil in de slotrit naar Landgraaf juist binnen de perken. Terwijl twee renners van Rabobank zijn leiderstrui serieus bedreigden, kreeg de eenling van Vitaloroso hulp van andere ploegen. Renners van TVM, Polti en Telekom reden Gontsjar in een zetel naar de eindzege. Voor Rabobank resteerden troostprijzen: Maarten den Bakker won de slotrit, Erik Dekker eindigde in het algemeen klassement op de tweede plaats.

Ploegleider Theo de Rooy van Rabobank was stomverbaasd toen hij in de slotfase een aantal renners van TVM aan kop van het peloton had zien rijden. ,,Ik had in hun positie nooit zo gehandeld'', reageerde De Rooy. ,,Dit is een kleine ramp die net als bij een oorlog alleen maar verliezers kent.'' De Rooy is niet van plan TVM met gelijke munt terug te betalen. ,,Ik weiger om in de spiraal van tien jaar geleden terecht te komen'', verwees hij naar de vijandige sfeer tussen de ploegen van Peter Post en Jan Raas. ,,Dat was geen lolletje, kan ik je verzekeren.''

In het recente verleden gunden TVM en Rabobank elkaar regelmatig een succesje, al was het maar om het geschonden imago van de Nederlandse wielersport op te poetsen. Sinds vorig jaar rijden de grijze en de oranje elkaar voortdurend in de wielen. De onderlinge verhoudingen zijn vertroebeld sinds TVM in het voorjaar van 1998 verwikkeld raakte in een dopingaffaire. Rabobank kreeg meer positieve publiciteit en had daarvóór als hoofdsponsor van de nationale wielrenunie (KNWU) een commerciële voorsprong opgebouwd. De eerder gedane belofte dat beide ploegen geen renners van elkaar benaderen, is dit seizoen gebroken. Koos Moerenhout verruilt Rabobank voor TVM. Steven de Jongh wil de omgekeerde weg bewandelen.

De Rooy hanteerde zaterdag een omstreden tactiek. Hij had met Dekker en Den Bakker twee ijzers in het vuur en gaf beide renners carte blanche voor de eindzege. De matig geklasseerde Den Bakker, die bijna anderhalve minuut moest goedmaken op Gontsjar, ging alleen aan de leiding. Bij de laatste beklimming had Den Bakker zijn Italiaanse medevluchter Marco Serpelleni uit het wiel gereden. In de slotfase kreeg de Nederlander een inzinking en hij was achteraf tevreden met de dagprijs.

In het groepje achtervolgers werd Dekker, die ruim een halve minuut moest goedmaken op Gontsjar, gesteund door zijn ploeggenoot Michael Boogerd. Beide renners kregen van hun ploegleider de opdracht ,,vol gas te geven''. Achteraf bekeken hadden zij wellicht nuttig afstopwerk in het peloton kunnen verrichten. In deze groep kon Gontsjar zijn achterstand op Den Bakker en Dekker ongehinderd verkleinen. De Oekraïner verspeelde 29 seconden op Den Bakker en 21 seconden op Dekker.

Voor Gontsjar betekende de overwinning een schrale troost na een startverbod in de Tour. Bij de tijdritspecialist werd in de Ronde van Zwitserland een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd. Een percentage boven de vijftig procent kan duiden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO. Gontsjar mocht daarom niet aan de Tour deelnemen. Hij richt zich nu op het WK tijdrijden in Treviso. Op het WK mag hij hopen op een kleine rondemiss. In Landgraaf moest Gontsjar op zijn tenen staan om de Utrechtse pitspoes te kunnen kussen.