TUNESISCHE TONIJNSALADE

Het zelf koken van gedroogde peulvruchten heeft altijd het voordeel van een veel grotere keuze. Ooit gele spliterwten, zwartoogboontjes of kievitsboontjes uit pot of blik gegeten? In de tweede plaats kan het smaakrijke kookvocht gebruikt worden bij de eindbereiding. Maar wie vergeet om gedroogde bonen 's morgens in de week te zetten, die neemt 's avonds zijn toevlucht tot blik of pot. Maar gedroogde bonen kunnen ook heel goed bereid worden zonder ze voor te weken mits ze in een kleine hoeveelheid water langzaam aan de kook worden gebracht en er telkens naar behoefte een beetje heet water aan wordt toegevoegd. Zo koken Italiaanse boerinnen meestal hun gedroogde witte bonen en het resultaat is meer dan goed. Het kookproces heeft iets meer aandacht nodig maar wie een keukenwekker gebruikt kan er toch de krant bij lezen. De bonen kunnen gekookt worden tijdens het bereiden van de avondmaaltijd om ze pas de volgende dag te gebruiken voor bijv. een pikante Tunesische tonijnsalade. Dat gaat zo: Breng de bonen samen met 3 kopjes water langzaam aan de kook en laat ze op laag vuur in gesloten pan vijf tot zes kwartier zachtjes koken tot ze botergaar zijn; ze zijn dan zeker twee tot driemaal zo groot geworden. Voeg om de twintig minuten (hier is de kookwekker nodig) telkens een keukensoeplepel heet water toe zodat de bonen steeds voldoende vocht hebben maar nooit teveel; dat is het geheim van deze methode. Schep de gare bonen met een schuimspaan over in een ruime schaal en breng ze op smaak met zout. Houd het restant van het lichtgebonden kookvocht bij de hand. Maak nu de dressing. Vermeng harissa met citroensap en voeg gemalen komijn toe. Meng de harissa-dressing door de witte bonen. Verdeel de tonijn in niet te kleine stukken en schep ze door de bonen. Voeg 3-4 eetlepels bonenkookvocht toe om de salade soepel te maken. Strooi ui en koriander over de salade en garneer met ei en olijven. Geef er Turks brood bij.

    • Florine Boucher