Steenkool uit Shell

De Koninklijke/ Shell Groep heeft vanochtend bekendgemaakt kopers te zoeken voor haar steenkoolsector. De sector boekt dit jaar naar verwachting 500 miljoen dollar (ruim een miljard gulden) omzet en 50 miljoen dollar winst. Vorig jaar was de winst 30 miljoen dollar. Shell schrijft een internationale tender uit.

De desinvestering past in Shells proces van herstructurering en concentratie op kerntaken. ,,De laatste jaren heeft Shell Coal uitstekend gedraaid. We denken dat het nu het juiste moment is voor de verkoop'', zegt Karen de Segundo, lid van de Groepsdirectie.

Shell Coal, in 1971 opgericht en in 1997 omgevormd tot een aparte houdstermaatschappij, is volgens president-directeur Bob Scharp in Brisbane (Australië) een van 's werelds grootste kolenbedrijven, met mijnen in Australië en Venezuela.

,,De laatste vijf jaar hebben we meer dan 700 miljoen dollar geïnvesteerd en het eigen aandeel in de productie opgevoerd van 12 miljoen ton in 1995 tot zo'n 18 miljoen ton dit jaar'', aldus Scharp.

De totale productie (inclusief die voor joint ventures en derde partijen) steeg in die periode van 23 tot 29 miljoen ton. Het bedrijf verkoopt verschillende soorten steenkool aan afnemers in 20 landen.

In Australië exploiteert Shell zeven kolenmijnen. Verder bezit het concern belangen in drie exportterminals en 50 procent van een grote elektriciteitscentrale die in Queensland wordt gebouwd. In Venezuela heeft het bedrijf een belang van 25 procent in zowel het ontwikkelingsproject Socuy voor kolen en in de joint venture Carbones del Guasare, die de grootste mijn van het land exploiteert.

De marketing- en handelskantoren zijn gevestigd in Sydney en Londen. Shell verwacht dat de verkoop geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid van de 1.650 mijnwerkers en de 80 employés in management en verkoop.