Snackbar wordt pub voor Mols

Sterspeler Michael Mols maakte vorige zomer de overstap van FC Utrecht naar het Schotse Glasgow Rangers. De populaire spits was gisteren even terug in de Domstad om het Ibrox-house te openen. De Schot George Duncan verbouwde een voormalige snackbar tot een Schotse pub, voorzien van foto's van de Rangers, shirts van Mols en vijf televisieschermen waarop alle wedstrijden van de Schotse club live te volgen zijn. ,,Michael heeft beloofd over vier jaar terug te keren bij FC Utrecht, als het moet zelfs als kantinebediende.''

Vanwaar een dergelijk eerbetoon aan Michael Mols?

Duncan: ,,Ik droom al jaren van een verbond tussen FC Utrecht en Glasgow Rangers. De opening van deze pub lijkt een stap in de goede richting. Dankzij de publiciteit rond deze pub worden bij de Rangers nu petjes van FC Utrecht uitgedeeld, terwijl ze daar zes maanden geleden nog nooit van gehoord hadden. In het best mogelijke scenario lenen de Rangers talentvolle spelers uit aan Utrecht. Het is een rijke club waarbij veel jonge voetballers niet aan spelen toekomen. Voor die talenten zou het ideaal zijn om zich een andere speelstijl eigen te maken. Ik zou met een heel ander gevoel naar het stadion gaan. Dan kan ik kijken naar Utrecht en de Rangers tegelijk.''

Is de opening geslaagd?

,,Michael zelf was zo geëmotioneerd dat hij bijna niet kon praten. Hij was erg te spreken over het café. Maar het mooiste compliment kreeg ik verrassend genoeg van een aanhanger van Celtic, de aartsrivaal van de Rangers. De man begon na de opening te huilen, terwijl hij onze club eigenlijk haat. `Vandaag ben ik er trots op Schots te zijn', zei hij tegen mij. Iets mooiers had hij niet kunnen zeggen.''

Is Mols te vervangen bij FC Utrecht?

,,Een speler is nooit groter dan de club waar hij speelt, maar een voetballer als Michael krijgt Utrecht niet meer terug. Hij is niet alleen een goede spits, hij straalt ook iets uit. Ondanks zijn succes staat hij met beide benen op de grond. In Schotland is men daar gevoelig voor. Daarom is hij daar na een paar duels al enorm populair.''