Serieus theater maakt Lowlands nog gevarieerder

Al zeven jaar wordt het kleine plaatsje Biddinghuizen opgeschrikt dooreen bonte stoet festivalgangers die de smetteloze Flevopolder voor drie dagen omdopen in een culturele vrijhaven. Concertorganisatie MOJO heeft van Lowlands een festival gemaakt dat nu 55.000 bezoekers trekt. Door een betere terreininrichting waren de afstanden tussen de circustenten met muziek, theater en film kleiner. Behalve aan het decor in de tenten was aan de gehele entourage grote aandacht besteed. Absurde entr'actes geregeld concurreerden met hoofdprogramma's.

Het serieuze theateraanbod was fors toegenomen. Zo waren in de Juliatent voorstellingen van onder meer het Ro Theater en het Scapino-ballet te zien. De Foxtrottent leende zich voor zowel het `vaderlandsche lied' (Vader Abraham, Imca Marina), nederrock van Skik en een popquiz, als voor cabaret, schrijverslezingen (Ronald Giphart, Manon Uphoff, Herman Brusselmans) en gecontracteerde en spontane stand-up comedy.

Maar de hoofdmoot bestond toch uit muziek: pop, punk, ska, stoner rock, drumnbass, techno, black metal, dub, noise, hiphop, indie, lofi of `gewone rock'. Hoewel vrij veel populaire bands al verschillende malen op Lowlands hadden gespeeld, stonden er genoeg verrassingen geprogrammeerd. Nashville Pussy, een kwartet uit de Verenigde Staten, imponeerde met snoeiharde, niets ontziende bikerrock en uitdagend stoer geklede vrouwelijke gitaristen. Hoewel muzikaal niet origineel, overtuigden ze meer dan de wandelende tatoeages van Buckcherry, die helaas niet klonken als Chuck Berry, maar als een slap aftreksel van Guns N'Roses.

Het Belgische Arid heeft als troef de stem van Jasper Steverlinck, die ongewild het publiek deed geloven een broer van Jeff Buckley te zijn. Andere Vlaamse vedetten waren Zita Swoon, dEUS en Soulwax, die dames in glitterjurk hadden meegenomen om respectievelijk te dansen en (op muziekinstrumenten) te strijken. Dj's Luke Slater en Green Velvet en gelegenheidsplatendraaier Tom Holkenborg van Junkie XL veranderden de Bravo-tent in een pulserend techno-paradijs.

De rappers van Public Enemy moesten het stellen met een tijdelijke dj. Zodoende was Terminator X niet aanwezig om te voorkomen dat Flavor Flav langdurig van het muzikale pad afweek door zijn soloplaat te promoten en dat bandleider Chuck D de aanstekelijke grooves en raps soms voortijdig afbrak. Eindhovenaren 7Zuma7 zorgden in de Charlie-tent voor opwindende rock, evenals The Masters Of Reality, die met een muur van rook en hypnotiserende rockklanken de sfeer van een duistere nachtclub opriepen.

Het gebruik van camera's als vorm van crowd control kon niet voorkomen dat een festivalbezoeker zaterdag na een klimpartij in een hogelichttoren naar beneden viel en het leven liet. Maar de fouillering op wapens en drugs bij de poorten was grondig. Op een paar gebroken ledematen, tijdelijke verwardheid en kneuzingen na bleven ernstige ongelukken verder uit. Het warme weer voorkwam moddergevechten. Slechts enkele heethoofden zochten verkoeling in het naburige meer.

Festival: A Campingflight to Lowlands Paradise 1999. Biddinghuizen 27 t/m 29/8.