Schaar en hakje

Ga met Jong Gras in de trein zitten, en je hebt gegarandeerd een praatje. Met een man, of met een jongen meestal. Ze willen weten wat het voor `boekje' is. Het is geen boekje, maar een `voetbaltijdschrift voor jonge lezers'. Jong Gras is het kleine broertje van Hard Gras, het literaire voetbalblad voor volwassenen. Het is deels gedrukt in kleur, met veel foto's en illustraties van striptekenaar Gerrit de Jager, bekend van De familie Doorzon. Jong Gras verschijnt helaas zelden; de kans is groot dat lezers het tenminste de komende zes maanden met dit zomernummer, vol `koele trucs voor een hete vakantie', moeten doen.

Jong Gras is een aanstekelijk blad. Ook wie niets om voetbal geeft, raakt meegesleept, bijvoorbeeld door de portretten in de serie `aanstormend meisjestalent' van Barbara Barend. Het zijn meisjes die meespelen in jongenselftallen. ,, maak graag een schaar, geef zo nu en dan een hakje en kap en draai veel'', zegt de veertien jarige Anouk Hoogendijk uit Wilnis. Dat is geheimtaal voor wie niets van voetbal weet, maar uit het interview wordt pijnlijk duidelijk hoe graag en goed ze speelt. Pijnlijk omdat haar dromen, een plaats in het Nederlands elftal, bij FC Utrecht of Ajax, zo vergeefs zijn. Omdat het topvoetbal nou eenmaal niet op vrouwen zoals zij zit te wachten, zal ze waarschijnlijk eindigen als sportleraar, net als haar ouders. Ze zegt het monter, maar toch.

Het tijdschrift is toegankelijk en goed geschreven. De liefde voor voetbal druipt van elke pagina. In het voorwoord zwijmelen redacteuren Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk weg bij het idee van een leeg `landje' (een term die hun leeftijd verraadt), met steeds geler wordend gras, waar de zon achter een bomenrij ondergaat en vijf jongens en een meisje een zomer lang voetballen. Naast dit soort lyrisch verwoord (jeugd)sentiment is de toon van Jong Gras vooral opgeruimd en vrolijk.

,,Jan Wouters heeft gezegd dat een voetbalwedstrijd geen voorstelling is van circus Boltini (-) Jan moet niet zo chagrijnig doen'', staat er als introductie van zes trucs van profvoetballers. ,,Probeer ze maar eens alle zes na te doen. Ben je wel een zomertje bezig. Dan rustig wachten tot Jan Wouters voorbijkomt. Gooi je allerbeste truc er heel achteloos uit. Wouters wil het niet, maar hij moet kijken. Shit! Denkt hij. Kon ik die truc maar.''

Jong Gras staat vol verhalen en interviews die ook een leek die bij wedstrijden op tv steevast in slaap valt, doen voelen hoe het is te dromen van voetbal, hoe sterk dat gedroom kan zijn. Dit tijdschrift is primair bedoeld voor kinderen. Maar het zal iedereen boeien die van voetballen en lezen houdt. Of van een van beide.

Jong Gras. Nummer 2, juli 1999. Uitgeverij L.J. Veen. Fl.14,90.

    • Judith Eiselin