Roeiploeg stelt teleur met bronzen medaille op WK

De wereldkampioenschappen roeien in het Canadese St. Catharines zijn voor de Nederlandse ploeg uitgelopen op een grote teleurstelling. De nationale roeiploeg wist gisteren in drie finales geen enkele medaille te winnen. In de finale van de achten eindigde de Holland Acht II als vijfde en voorlaatste. De wereldrecordhouders konden bij stevige tegenwind niet op tegen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Roemenië. Italië eindigde achter Nederland op de zesde plaats.

De Nederlandse oogst bleef zodoende beperkt tot de bronzen medaille van Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes in de vrouwelijke dubbeltwee. Ook die prestatie was echter onder de maat, want de vice-wereldkampioenen van 1998 hadden vooraf andermaal op zilver gerekend. Enige troost was dat zeven Nederlandse boten zich kwalificeerden voor de Olympische Spelen die volgende najaar in het Australische Sydney worden gehouden.

De Nederlandse vrouwen acht eindigde gisteren op een vierde stek en plaatste zich daarmee als zevende ploeg voor de Olympische Spelen. Eerder hadden ook de mannen van de Holland Acht II, de dubbelvier, twee lichte tweeën, de Twente Vier en de dubbeltwee open klasse een olympisch startbewijs verkregen. De prestaties van de Nederlandse roeiploeg waren op zich niet slecht. De Holland Acht II roeide in de herkansing een nieuw wereldrecord, maar is desondanks nog lang niet sterk genoeg om in Sydney het goud van Atlanta met succes te kunnen verdedigen. Bij tegenwind kwam de formatie duidelijk kracht tekort. ,,We moeten aan het werk en hard ook'', klonk het in het Nederlandse kamp.

Nico Rienks dacht gisteren de oplossing te hebben voor het versterken van de krachtbron. ,,Gooi alle roeiers op een hoop en dan zijn er ook een stel mannen uit de dubbelvier nodig.'' De roeier van de eeuw doelde met zijn uitspraken op Michiel Bartman en Diederik Simon, die er bij de Spelen in Atlanta ook bij waren. Bartman en Simon haalden in St. Catharines de vierde plaats in de dubbelvier, een prestatie van formaat na een roeiseizoen dat werd gekenmerkt door gekonkel.

Rienks (37) en Niels van der Zwan (32) zullen in september beslissen of zij de onontbeerlijke routine blijven inbrengen of dat zij het einde van hun imposante loopbaan afkondigen. Rienks liep in Canada vast op de zaken vooruit. Met het oog op de achterstand van negen seconden op de Verenigde Staten noemde hij de Nederlandse roeiploeg ,,te kansloos om er nog een extra jaar bij te doen''.

De vrouwen acht treurde gisteren ondanks de verzekerde deelname aan de Spelen om een gemiste medaillekans. ,,De ploegen uit Roemenië en de Verenigde Staten waren te sterk voor ons'', gaf slag Nelleke Penninx toe. ,,Maar de Canadezen hadden we zeker kunnen hebben. Door de baanindeling was het echter onmogelijk. Canada voer op boei zes, waar de wind van minder invloed was en ook andere formaties begunstigde.'' Bondscoach René Mijnders zei nog wel perspectief te zien voor Sydney. ,,Er is progressie mogelijk.''

Onbevrediging, teleurstelling en frustratie zullen zich in Nederland spoedig vertalen in extra arbeid op het water van de Bosbaan en harde noten aan de vergadertafel. Ook de mannen van de Twente Vier gaan steviger aan de riemen trekken. Zij blijven geïsoleerd van de landelijke selectie in het oosten trainen. In St. Catharines, zei Robert van der Vooren, hadden de Twentenaren al een credo bedacht voor Sydney: ,,Winnen boven deelnemen.'' (ANP)