Noord-Korea wil beëindiging van sancties

Noord-Korea is bereid af te zien van de lancering van een nieuwe raket indien de economische sancties tegen het land worden opgeheven en de bevolking kan rekenen op meer voedselhulp.

Dat heeft het Amerikaanse Congreslid Tony Hall vanochtend in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gezegd na afloop van een vierdaags bezoek aan Noord-Korea. De regering in Pyongyang, zo zei de Democratische Afgevaardigde uit Ohio, ,,wil niet alleen onderhandelen, ze wil dat we blijven doorgaan met het verstrekken van voedselhulp en dat we de sancties (tegen het land) opheffen. Indien we dat doen, zullen de Noord-Koreanen op een positieve manier reageren''.

Het hongerlijdende Noord-Korea baarde een jaar geleden opzien door de lancering van een drietrapsraket die over Japan heen vloog, richting Alaska. De afgelopen tijd zijn er verschillende berichten gekomen dat Noord-Korea van plan is binnen afzienbare tijd opnieuw een raket voor de lange afstand af te vuren. De Noord-Koreaanse raketlancering heeft Japan ertoe gebracht de defensiesamenwerking met de Verenigde Staten te versterken en een eigen spionagesatelliet te lanceren.

Congreslid Hall, die sinds 1996 al vijf keer in Noord-Korea is geweest, sprak in Pyongyang met onder andere de onderminister van Buitenlandse Zaken, Kim Gye Gwan, maar niet met de hoogste leider, Kim Jong-il. Onderminister Kim is de belangrijkste onderhandelaar in de gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Over twee weken zal hij in Berlijn opnieuw de Amerikaanse gezant Charges Kartman ontmoeten. ,,Als de VS hun sancties opheffen, zullen we zeker te goeder trouw antwoorden. De sancties hebben ons in de hoek gedrukt. We zullen niet lijdzaam afwachten en sterven. Maar we weten ook dat we op een belangrijk en delicaat moment zijn beland'', zo citeerde Hall onderminister Kim. (AP)