Nog één keer Adjes Top 10

Natuurlijk was Radio Veronica een (zee)roversnest, waar tot ver in de jaren zestig de truttigheid hoogtij vierde in programma's die vergeven waren van de reclame, waar medewerkers hun eigen belangen goed wisten te verstrengelen met die van het station en waar de artiestenstal van levensliedproducent Pierre Kartner een warm thuis vond.

En natuurlijk waren Engelse tegenhangers als Radio Caroline en Radio Northsea International (RNI) veel beter, ja, had zelfs de Nederlandse service van RNI met dj's als Peter Holland, Leo van der Goot en Alfred Lagarde een betere bemanning. Maar toch ontbrak daar iets, namelijk `het'. Dat had Veronica immers al. Het zou Ferry Maat, destijds dj bij RNI, ooit de uitspraak ontlokken dat ze bij Veronica dachten dat ze de radio hadden uitgevonden. En, Veronica had Adriaan Bouman, `Adje' voor intimi. Morgen is het precies 25 jaar geleden dat, als gevolg van de aanname van de antipiratenwetten de zeezenders Veronica en Noordzee moesten verdwijnen. Ter ere daarvan waren in de bijna afgelopen 11 dagen via de speciale frequentie 1224 Khz oude Veronicaprogramma's en -coryfeeën te horen. Ook Ad Bouman. Hij kwam eind 1965 in dienst bij Radio Veronica en is nog steeds betrokken bij het huidige Veronica FM. Hij groeide uit tot de populairste technicus van het station, wat niet het minst te danken was aan zijn eigen Adje Bouman Top Tien (ABTT), een uit de hand gelopen grap, die in de zomer van 1967 begon in Muziek Bij De Lunch van Jan van Veen. Bouman herinnert het zich nog goed. ,,Na een paar keer greep programmaleider Joost den Draayer in, omdat er volgens hem platen inzaten die helemaal niet pasten bij het tijdstip van uitzending. Van die Westcoast-dingen als My Little Red Book van Love bijvoorbeeld. Dus stelde hij voor om het maar in zijn programma `Joost Mag Het Weten' op te nemen en dat vond ik een hele eervolle verschuiving.''

Na het vertrek van Joost den Draayer eind 1968 zet Bouman uit solidariteit ook zijn toptien stil. Totdat Lex Harding, inmiddels op het vrijgekomen uur te horen met zijn `Lexjo', de lijst in 1970 nieuw leven inblaast. Bouman: ,,Lex presenteerde het op een unieke manier die zijn tijd ver vooruit was en ik als technicus reageerde daar weer op met allerlei vreemde geluidjes zoals het hoorbaar terugspoelen van banden en dergelijke. Het was in feite een soort geluidsexperiment.'' Ook de samenstelling is verre van conventioneel: zo staan er naast nieuwe singles ook lp-tracks, `gouwe ouwen' en `radioplaatjes' in, nummers die lekker klinken op de radio.

Rond de ABTT ontstaat al snel een ware cultus met een heuse fanclub, die in de vorm van op cassette gesproken brieven regelmatig bijdragen aan het programma levert. Een van de fanatiekste fans is een middelbare scholier uit Harderwijk, Sieb Kroeske, die door zijn niet aflatende stroom van op- en aanmerkingen en tips een belangrijke bron van informatie wordt voor Bouman en Harding. Het levert hem de erebaan van `secretaris' op, gevolgd door dj-werk bij Veronica en, nog veel later, directiefuncties bij de Stichting Nederlandse Top 40 en Mega Top 50.

Kroeske: ,,Bij de ABTT sloeg het af en toe ook wel eens door; er gebeurden zoveel gekke en volslagen krankzinnige dingen. Er was bij Veronica in die tijd een enorme vrijheid, er was geen format.'' Bouman: ,,Programmatisch heeft de directie ons nooit een strobreed in de weg gelegd. Als de reclames maar werden uitgezonden, er niet werd gevloekt en niemand dronken achter de microfoon zat, vonden ze alles best. Luistercijfers vonden ze niet belangrijk.''

Vanavond is er ter ere van het piratenjubileum nog een keer een live uitzending van de ABTT vanuit het oude Veronicapand aan de Utrechtseweg in Hilversum. Of het daarna nog tot een vervolg komt lijkt twijfelachtig. Bouman: ,,Dat kan alleen maar met Lex Harding erbij. Misschien over twintig jaar uit bejaardencentrum `De Hangsnor'?''

    • Peter Bartlema