Mensensmokkel in Nederlandse truck

De Hongaarse politie heeft zaterdag in een Nederlandse vrachtwagen 36 vluchtelingen uit Bangladesh en Sri Lanka aangetroffen, van wie er één was overleden. Een andere is met uitdrogingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. De vrachtwagen was met aardewerk op weg van Roemenië naar Nederland.

De Turkse chauffeur van de truck heeft na ontdekking van de illegalen de Hongaarse politie ingeschakeld. De 35 overlevenden worden teruggestuurd naar Roemenië, omdat ze volgens de Hongaarse autoriteiten daar ook in de wagen zijn verstopt.

De mensensmokkel heeft bij de directie van het internationale transportbedrijf Centrum Holland Transport in Valkenswaard voor grote consternatie gezorgd. ,,Het is een van onze wagens en zoiets is natuurlijk heel vervelend voor je naam'', zegt interim-manager K. de Vink. De Turkse chauffeur is in Nederlandse loondienst. Volgens De Vink heeft hij geheel volgens de instructies gehandeld: ,,Toen hij gestommel hoorde in zijn wagen, heeft hij direct de politie gebeld.'' De chauffeur werd vanmorgen nog verhoord.

Volgens De Vink is de zogenoemde huiftrailer in het weekeinde na vertrek uit Roemenië gestald op een bewaakte parkeerplaats aan de Roemeens-Hongaarse grens. ,,Onbekenden hebben daar de bovenkant van het doek opengesneden en vervolgens moeten de 36 vluchtelingen zich hebben verstopt'', aldus De Vink. Een deel van de lading is hierbij vernield, de schade bedraagt ,,enkele tienduizenden guldens''. De Vink heeft inmiddels de Hongaarse douane schriftelijk verzocht om alle andere wagens van Centrum Transport Holland ook aan de bovenzijde te inspecteren.

Chauffeur A. Selemoglu verklaarde tegenover de Hongaarse politie dat hij zaterdagavond, nadat de trailer achter zijn cabine was gehaakt, is vertrokken van de parkeerplaats. Na ongeveer 25 kilometer stopte hij bij een wegrestaurant. Daar hoorde hij stemmen en gestommel in de truck. Selemoglu ging op onderzoek uit en ontdekte 34 mensen uit Bangladesh en twee verstekelingen uit Sri Lanka, van wie er een was overleden. De doodsoorzaak is nog onbekend. Geen van de passagiers had identiteitspapieren op zak. De chauffeur heeft de politie verzekerd dat hij van niets wist. Hij had de gesloten wagen ,,alleen maar opgehaald''.

De vluchtelingen waren naar eigen zeggen op weg naar Italië en hadden voor de reis, die volgens hun verklaring enkele maanden geleden is begonnen, tussen de 6.000 en 8.000 dollar betaald. Hongarije is bekend als doorvoerland voor vluchtelingen uit Azië, Afrika en Oost-Europa. Vier jaar geleden werden in Györ (West-Hongarije) 18 dode lichamen van Sri-Lankaanse vluchtelingen in een gesloten trailer van een Bulgaars transportbedrijf aangetroffen. De slachtoffers wilden naar Duitsland.

L.IJzerman, hoofd unit mensensmokkel van de CRI heeft zich gisteren op de hoogte gesteld van de zaak. Volgens zijn informatie was de groep niet op weg naar Nederland. ,,Roemenië en Hongarije staan in de wereld van de mensensmokkelaars bekend als transit-landen'', zegt hij. Smokkel in vrachtwagens komt volgens hem veel voor, ,,zeker in die hoek van de wereld''. IJzerman: ,,Je kunt op een vrij onopvallende manier veel mensen meenemen, het is dus een rendabele manier van smokkel.''

Buitenlandse Zaken zorgde aan het eind van de morgen voor enige verwarring door de stellige mededeling dat bij deze mensensmokkel geen Nederlands bedrijf was betrokken. Uit onderzoek door de Nederlandse ambassade in Boedapest zou volgens een woordvoerder zijn gebleken dat er ,,op de wagen nog wel Nederlandse kentekens zitten, maar het is de vraag of dat wel terecht is''. De truck was volgens Buitenlandse Zaken enige tijd geleden verkocht. Interim-manager De Vink betreurt het misverstand: ,,Het is een van onze wagens, daar draai ik niet om heen .''