Leven in Qom maakt depressief

Jonge vrouwen in de Iraanse heilige stad Qom zijn meer depressief dan die in de relatief liberalere hoofdstad Teheran. Tot die conclusie is het bureau van president Khatami's adviseur vrouwenzaken, Zahra Shojaie, gekomen na een onderzoek onder vrouwen tussen de 17 en 22 jaar. Qom is het bolwerk van de shi'itische geestelijkheid en ademt een diep religieus conservatisme.

,,De studie toont aan dat het niveau van depressie in de stad Qom hoger ligt dan dat in Teheran'', aldus Zahra Shojaie zaterdag. ,,Dit gaat terug op de onderdrukking van de belangen van meisjes en op de bestaande restricties.''

Alle Iraanse meisjes en vrouwen hebben met sociale restricties te maken, onder andere de beperkingen van de islamitische gedragscode. Zij moeten in het openbaar te allen tijde het hoofd bedekt houden en hun figuur verhullen. Maar de verschillen in de toepassing daarvan in Qom en Teheran springen inderdaad in het oog. In Teheran, in het bijzonder in het betrekkelijk welvarende noorden van de hoofdstad, zijn de hoofddoeken modieus en ontsnapt een groot deel van het kapsel vaak aan de begrenzing daarvan. Daarentegen is in Qom vrijwel iedereen gehuld in de zwarte chador, de lange, allesverhullende omslagdoek.

President Khatami heeft sinds hij in 1997 aan de macht kwam zich herhaaldelijk uitgesproken voor verbetering van de positie van de vrouw – met wier steun hij als president werd gekozen. (AFP, Reuters)