LATIN JAZZ

Misschien omdat `jazz gewoon een ander woord voor armoede is', zoals rietblazer David Murray eens zei, vermijden veel musici dit etiket, ook als het wel degelijk om jazzmuziek gaat.

Neem het jonge Nederlandse kwintet French Kiss dat zijn cd Funky Cha Cha noemde hoewel de solo's in de stukken, vaak gespeeld door gastmusici, meestal buitengewoon jazzy zijn. Dat French Kiss zorgt voor de ritmische latin-onderlaag is niet onbelangrijk en ook niet dat percussionist Fer van Duuren bijna alle stukken schreef. De kleur van deze heel dansbare muziek is echter vooral te danken aan het soulbluesgevoel van de saxofonisten Ben Herman en Mete Erker en de prima spelende trombonist Ilja Reijngoud.

Ook diens collega Jimmy Bosch uit Porto Rico speelt goed en heel aanstekelijk trombone. Zijn o.a. door Chucho Valdès, David Sánchez en Steve Turre opgepepte cd Salsa Dura verschijnt half september in de winkel, maar Amsterdam kan al eerder van hem genieten, namelijk op 3 septmber in Paradiso tijdens het Latin Dance Beats Festival. De groep French Kiss opent de avond daarna waarschijnlijk inclusief de bovengenoemde gasten, iets waar men bij Bosch beter niet op kan rekenen.

French Kiss: Funky Cha Cha (Via Jazz 9920802). Jimmy Bosch: Salsa Dura (RykoLatino 1007). Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen