KPN ziet winst met 9 procent dalen

KPN heeft zijn nettowinst in de eerste helft van dit jaar met ruim negen procent zien dalen tot 918 miljoen gulden. Het 52-jarige bestuurslid P. Smits volgt op 1 maart 2000 W. Dik (60) op als bestuursvoorzitter van Nederlands grootste telecombedrijf.

Dit heeft KPN vanochtend bekendgemaakt. De winstdaling, vooral een gevolg van de forse internationale concurrentie, viel beleggers mee. Het aandeel noteerde tegen het middaguur ruim vier procent hoger op 44,75 euro. Het vertrek van Dik komt op een moment dat het telecommunicatiebedrijf onder grote druk staat. Het bedrijfsresultaat van KPN daalde in de eerste zes maanden met 23,2 procent tot 1,4 miljard gulden op een omzet van ruim 7 miljard (plus 7,6 procent). Met name door de concurrentie verschrompelde KPN's operationeel resultaat in internationaal telefoonverkeer tot 19 miljoen gulden. De resultaten uit binnenlandse telefonie daalden met een kwart, tot 1,1 miljard gulden. Volgens financieel bestuurslid C. Griffioen zijn de belangrijkste oorzaken daarvoor prijsingrepen van toezichthouder Opta en afschrijvingen op verhoogde investeringen.

De winstdaling in binnenlands en buitenlands telefoonverkeer werden ten dele gecompenseerd door een explosieve groei (met 75 procent) van het resultaat uit mobiele telefonie (tot 316 miljoen gulden). Volgens KPN belde eind juni van dit jaar 32 procent van de Nederlanders mobiel en zal het percentage gebruikers van een zaktelefoon eind dit jaar zijn opgelopen tot 40.

Bestuursvoorzitter Dik was op een persconferentie vanmorgen niet aanwezig om de keuze voor zijn opvolger toe te lichten.

KPN/SMITS: pagina 11