KPN lichtpunt op Damrak

Een daling op Wall Street van 1 procent vrijdag, een hogere rente op de kapitaalmarkt – waar het rendement op de tienjarige staatslening weer boven de 5 procent uitkwam – en dreigende taal van Fed-voorzitter Alan Greenspan over de waardering van aandelenkoersen: het zat beleggers vanmorgen niet mee op het Damrak.

Dat de AEX-index toch slechts met 1,82 punt daalde tot 583,07 punten kwam vooral door een koerssprong van telecomconcern KPN. Het aandeel ging 4 procent vooruit naar 44,75 euro, en noteerde kort na opening zelfs bijna zes procent hoger. De verbeterde winstverwachting speelde een rol, maar vooral de aankondiging dat KPN overweegt zijn mobiele dochter een aparte beursnotering te geven viel in de smaak.

ABN Amro deed het goed onder invloed van de bancaire ontwikkelingen in Frankrijk. Nu Société Générale buiten de fusie van BNP en Paribas blijft, biedt dat misschien mogelijkheden voor ABN Amro, zo luidden speculaties op de beursvloer. Onder invloed van dit soort overwegingen ging het aandeel 30 eurocent omhoog tot 23,55 euro. De bank liet zich, evenals ING en Fortis, vanmorgen overigens desgevraagd niet uit over de kwestie.

De fraaie winstontwikkeling bij Koninklijke Ten Cate kon beleggers niet charmeren. Het aandeel leverde een halve euro in op 33,50 euro.

Onder de AEX-fondsen leverde KLM het meest in. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 25,55 euro, een achteruitgang met 75 eurocent.

Philips zakte met een verlies van 1,45 euro weer tot net onder de 100 euro: 99,95 euro. Koninklijke Olie bleef stabiel op 58,60 euro.