KFOR in problemen in Macedonië

De vredesmacht KFOR is in Macedonië in grote moeilijkheden geraakt als gevolg van een verkeersongeluk, veroorzaakt door twee Noorse KFOR-soldaten, waarbij zaterdagochtend een Macedonische minister, zijn vrouw en hun dochter om het leven kwamen.

Radovan Stojkovski, minister zonder portefeuille, en zijn familieleden zaten in een auto, die dertig kilometer ten zuidoosten van Skopje in botsing kwam met een voertuig van de vredesmacht KFOR, met daarin twee Noorse officieren, verbonden aan de logistieke missie die KFOR in Macedonië heeft ten behoeve van de vredesmacht in Kosovo. De Noren reden op dat ogenblik op de verkeerde weghelft. De minister, zijn vrouw en hun 12-jarige dochter stierven ter plekke; een zoon en de chauffeur van de auto werden gewond.

Na het ongeluk weigerden de twee Noren gehoor te geven aan een bevel van de Macedonische politie, zich in een ziekenhuis aan een alcoholtest te onderwerpen. Ze ruzieden met de politie en werden uiteindelijk door medisch personeel van KFOR meegenomen; een van hen werd naar Kosovo overgebracht om er aan lichte verwondingen te worden behandeld, de tweede werd met een shock in het universiteitsziekenhuis van Skopje opgenomen. De Macedonische politie arresteerde hem daar gisteren en sloot hem voor dertig dagen op. De Noorse regering heeft tegen de aanhouding geprotesteerd.

In Macedonië is woedend gereageerd op het gedrag van de twee KFOR-officieren. ,,Er is sprake van een flagrante schending van de regels en een gebrek aan medewerking van bepaalde NAVO-landen'', die de Macedonische politie zouden hebben gehinderd bij het onderzoek van het ongeluk, zo liet het Macedonische ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De weigering van de Noren een alcoholtest te ondergaan is ,,een directe schending van het akkoord tussen Macedonië en de NAVO over de aanwezigheid van de missie in Macedonië''. De Macedonische regering kwam zaterdag in spoedzitting bijeen. Na afloop werd gezegd dat als het al tot een verlenging van het akkoord over de KFOR-missie komt, er aan het akkoord een aanhangsel moet worden gehecht waarin moet staan dat de vredesmacht zich verplicht de Macedonische wetten te respecteren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gelast daarover ,,onmiddellijk'' contact op te nemen met de NAVO.

KFOR liet weten dat de medische dienst van de vredesmacht zaterdag de twee Noren zo snel mogelijk naar een ziekenhuis wilde brengen. Toen de verplegers ter plekke verschenen, waren de Macedonische slachtoffers van het ongeluk al weggebracht. Over de weigering van de Noren hun bloed op alcohol te laten testen heeft KFOR niets laten weten. De KFOR-woordvoerder zei het ongeluk ,,diep te betreuren''. Maar, zo voegde hij daaraan toe, sinds februari van dit jaar hebben KFOR-voertuigen in Macedonië ondanks duizenden verplaatsingen maar heel weinig verkeersongevallen veroorzaakt. Hij tekende verder aan dat een eventueel proces tegen de Noren in Noorwegen moet plaatsvinden. (Reuters, AP, AFP)