Internationale beurzen

FRANKFURT

De opmerking van Fed-voorzitter Alan Greenspan, vrijdag, dat centrale banken ook de aandelenkoersen in overweging moeten nemen als ze hun rentebeleid vaststellen zorgde in Frankfurt – evenals vrijdag in New York – voor een minder goede stemming op de beurs. De DAX-index viel met 0,66 procent naar 5384 punten. Beleggers reageerden negatief op Bundesbank-president Tietmeyer die heeft gezegd ruimte te zien voor een waardestijging van de euro. De Franse supermarktfusie deed het aandeel van branchegenoot Metro goed: het steeg met 1,6 procent.

PARIJS

In tegenstelling tot de rest van Europa hadden Franse beleggers niet te klagen over gebrek aan bedrijfsnieuws. Nadat de bankfusie tussen BNP en Société Générale dit weekeinde afketste, kondigden de supermarktconcerns Carrefour en Promodès een fusie aan. De handel in de beide fusiekandidaten werd tot 13.00 uur opgeschort. Aandelen in beide banken reageerden verschillend op het nieuws. BNP viel met bijna 2 procent terug, terwijl aandelen SG juist opveerden in kennelijke speculatie op een ander overnamebod. Per saldo ging de beurs er op achteruit: de CAC-index moest 0,2 procent terug op 4632 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week goed begonnen. Nadat het Nikkei-gemiddelde vorige week vier achtereenvolgende handelsdagen in de min was geraakt, steeg de belangrijkste beursindex in Azië vanmorgen met 319,60 punten (1,82 procent) tot 17.918,97 punten. De koersen werden omhooggedreven door grote beleggingsfondsen die nieuwe fondsen aankondigden. Een van de meest verhandelde aandelen was Toshiba, dat meedeelde dat het zijn deel in een joint venture aan partner Motorola wil verkopen. De overige beurzen in Azië waren verdeeld. In Zuid-Korea zakte de beursindex 1,84 procent. De Australische aandelenkoersen eindigden 0,9 procent in de min. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex 2,3 procent hoger.

LONDEN

De beurs van Londen was vandaag wegens een feestdag gesloten.