INTERACTIEVE VORMEN

Zoeken op Internet is niet altijd een kwestie van trefwoorden invoeren in een zoeksysteem en zo snel mogelijk links krijgen naar webpagina's waarop die woorden het vaakst voorkomen. Soms zoek je verbanden, verwante onderwerpen of zelfs associaties. Ontwerpers experimenteren daarom druk met nieuwe – al dan niet `zelfdenkende' – zoeksystemen. Zo ontwikkelden de Nederlandse architectuurwebsite ArchiNed en het V2-medialab een interactief zoeksysteem voor hun DataWolk (www.dwhw.nl), die afgelopen zomer werd uitgeprobeerd bij AIR-Southbound, een architectuurproject over de relatie tussen stad en platteland. De DataWolk is een Internet-`omgeving' die bestaat uit kleine brokjes informatie. Iedereen die wil, kan eigen voorbeelden, ideeën en meningen (objecten) aanmaken, die voorzien van trefwoorden en relaties met andere objecten, en ze daarna toevoegen aan de wolk. Zo bepalen de gebruikers welke inhoud en verbanden bij welke trefwoorden horen en dus welke informatie volgt uit een zoekopdracht. Elke deelnemer beïnvloedt het geheel, of hij nu politicus, ontwerper of dorpsbewoner is. Dit alles wordt fraai gevisualiseerd doordat de objecten in de DataWolk, verbeeld door kleine cirkeltjes, zich na elke zoekvraag hergroeperen rond het cirkeltje van het gekozen begrip of thema.

Twee andere sites die inhoudelijke verbanden tussen begrippen laten zien zijn de Aquabrowser van de website van de Waddenvereniging (www.waddenzee.nl) en het Visuele Lexicon van het Amerikaanse ontwerpbureau Plumbdesign (thesaurus.plumbdesign.com). Ook hier zweven woorden rond. Zodra je er een aanklikt, groeperen verwante woorden en begrippen zich daar omheen en verschijnen dunne lijntjes, die de woorden met elkaar verbinden. Hoe meer begrippen met elkaar te maken hebben, hoe dichter ze bij elkaar staan en hoe meer hun formaat op elkaar lijkt. Zo zie je in een oogopslag hoe nauw of juist los de verbanden zijn, zonder dat je dat zelf uit tekst hoeft op te maken.

(Tekst Ineke Schwartz, montage Wim Linsen)

In het artikel Interactieve vormen (in de krant van maandag 30 augustus, pagina 20) werd de onafhankelijke website InterWad (www.waddenzee.nl) ten onrechte toegeschreven aan de Waddenvereniging.

    • Ineke Schwartz