Ingetogen Smits wordt `nieuwe koning' KPN

De ingetogen Paul Smits wordt de opvolger van de uitgelaten Wim Dik. De `nieuwe koning' werd vanochtend aan de KPN-medewerkers voorgesteld.

Dat het internationale telecombedrijf Unisource op sterven na dood is wordt Paul Smits blijkbaar niet nagedragen. De 52-jarige Smits, vanochtend voorgesteld als de man die KPN-bestuursvoorzitter Wim Dik volgend jaar opvolgt, had van 1996 tot 1998 de leiding van Unisource, waarvan KPN een derde van de aandelen bezit. Inmiddels is de verkoop van de boedel van Unisource gestart.

De benoeming van Smits bij Unisource was verrassend. De elektrotechnisch ingenieur was immers enkele maanden eerder benoemd tot lid van de raad van bestuur van KPN (toen nog post en telecom). Het voorzitterschap bij het toen al kwakkelende Unisource, dat telecomdiensten aan de grootste klanten leverde, leek erg riskant. Na het zoveelste verlies (over 1996) toonde hij zich een jaar later in een interview realistisch over de gang van zaken in de telecombranche. ,,Het diepste punt van het resultaat hebben we dit jaar bij Unisource wel bereikt en break-even denken we in 1999 of in 2000 te kunnen draaien. Maar hoe het precies loopt weet niemand. Iedereen die zegt de markt over twee jaar te kunnen schetsen jokt.''

Zonder twijfel zal Smits in 1996 ook even onderhandeld hebben over zijn eigen toekomst. Met succes, want de ingenieur kon vorig jaar zonder problemen voor de tweede keer zitting nemen in KPN's raad van bestuur.

Zijn komst zal voor zijn naaste medewerkers een flinke verandering teweegbrengen. Draagt oud-politicus Wim Dik het hart op de tong, Smits is veel ingetogener.

Zijn benoeming tot opvolger van Wim Dik komt niet als een verrassing. November vorig jaar kreeg Smits de verantwoordelijkheid over alle activiteiten van KPN in Nederland. Hij nam die portefeuille over van Johan Kooij die door ziekte werd uitgeschakeld en eerder dit jaar is overleden. Financieel directeur Cees Griffioen had enkele maanden geleden al bekendgemaakt te willen vertrekken en voor zijn opvolging (volgend jaar) wordt een kandidaat van buiten gezocht. Naast Smits, in 1983 bij PTT in dienst getreden, blijven de Ier P. Morley (research) en J. Drechsel (buitenland) lid van de raad van bestuur.

De `nieuwe koning', zoals Griffioen hem vanochtend noemde, wordt vandaag aan het personeel voorgesteld. Volgens een zegsman van KPN zullen de medewerkers blij zijn dat de nieuwe voorzitter niet van buiten komt. In dat geval – KPN heeft ook buiten de deur gezocht – zou de organisatie voor de zoveelste keer kunnen worden opgeschud. Met Smits is die kans kleiner. Maar zoals hij zelf al zei: niemand kan iets voorspellen in de telecombranche.