Info over boetes op internet

Het landelijk openbaar ministerie schat dat zo'n honderdduizend mensen het afgelopen weekeinde op internet de nieuwe `boetebase' hebben bezocht. Informatie over de 600 meest voorkomende wetsovertredingen wordt sinds afgelopen zaterdag door het openbaar ministerie op internet gepubliceerd op de site www.openbaarministerie.nl. Internetgebruikers kunnen nagaan wat hen eventueel boven het hoofd hangt.

,,Welkom bij de Boetebase van het openbaar ministerie. In deze database vindt u de geldende boetes voor een uitgebreid scala aan lichte strafbare feiten, variërend van het te vroeg aanbieden van huisvuil tot 160 kilometer per uur rijden op de autosnelweg. Jaarlijks worden miljoenen Nederlanders bekeurd voor dit soort vergrijpen. In 1998 werden alleen al voor verkeersovertredingen 5,2 miljoen acceptgiro's verstuurd,'' zo luidt de binnenkomer.

Volgens een woordvoerder is de boetebase ,,een schot in de roos.'' Tot gisteravond was sprake van rond een miljoen `hits'. Elke hit betekent een muisklik binnen de site van het openbaar ministerie. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat iedere bezoekers zo'n tien keer heeft geklikt en dat er dus zeker 100.000 mensen de boetebase hebben bezocht. Hierdoor ontstonden zaterdag lange wachttijden. Nadat justitie de capaciteit had verdubbeld was dit probleem opgelost.

Justitie heeft de site heeft geopend op grond van de overstelpende vraag van het publiek naar deze informatie. Het gaat om overtredingen en lichte vergrijpen, die zijn onderverdeeld in de categorieën verkeer op de weg en het water, binnenvaart, milieu, drank en horeca en `overige'.