Holbrooke prijst rol Russen Kosovo

Richard Holbrooke, voormalig Balkan-onderhandelaar en sinds vorige week Amerikaans ambassadeur bij de VN, heeft de Albanezen van Orahovac in Kosovo opgeroepen hun stad open te stellen voor de Russische soldaten van de vredesmacht KFOR.

Holbrooke prees gisteren de Russen uitvoerig. Ze vormen ,,een belangrijk onderdeel van het proces hier''. ,,We werken hier en in de Verenigde Naties nauw met hen samen en ze hebben hier een legitieme rol.''

De Albanese inwoners van Orahovac verhinderen nu al een week met wegversperringen de intocht van 750 Russische KFOR-soldaten, die in de stad de Nederlandse Gele Rijders moeten vervangen. Volgens de Albanezen zijn de Russen pro-Servisch en hebben Russische vrijwilligers tijdens de oorlog om Kosovo samengewerkt met de Serviërs.

De impasse rond Orahovac duurt onverminderd voort. KFOR-commandant Michael Jackson zei gisteren na een onderhoud met Holbrooke dat het anti-Russische gevoel onder de inwoners van Orahovac wellicht ,,meer op geruchten dan op harde feiten'' is gebaseerd, omdat niet zou zijn aangetoond dat Russen in het gebied een rol hebben gespeeld bij de `etnische zuiveringen' van de Serviërs. Maar hij gaf toe dat KFOR rekening moet houden met de mening van de Kosovaren.

Holbrooke, vorige week woensdag beëdigd als ambassadeur bij de VN, koos Kosovo uit als eerste halte op een rondreis op de Balkan om te onderstrepen dat hij van Kosovo een prioriteit wil maken bij zijn werk als ambassadeur. Holbrooke bezoekt ook Macedonië, Albanië en Bosnië.

Het afgelopen weekeinde sprak Holbrooke in Priština met de chef van de VN-missie in Kosovo, Bernard Kouchner, de gematigde Kosovarenleider Ibrahim Rugova, diens rivaal, UÇK-leider Hashim Thaçi, en vertegenwoordigers van de Servische gemeenschap. Na het gesprek met de laatsten riep Holbrooke de Albanezen op tot het staken van aanvallen op Servisch-orthodoxe kerken en monumenten. Hij bestempelde de aanvallen als het werk van ,,criminele vandalen''. Holbrooke keerde zich scherp tegen de voorstellen van de Serviërs voor een kantonisering van Kosovo, met eigen beschermde zones voor de Serviërs. (Reuters, AFP, AP)