`Gehuichel in de atletiek moet ophouden'

De laatste wereldkampioen- schappen atletiek van de eeuw zijn voorbij. Top- bestuurder Helmut Digel zou in 2000 het liefst met een schone lei beginnen.

Atletiekbestuurder Helmut Digel is er voorstander van om alle records in zijn sport te schrappen en per 1 januari met een nieuwe lijst te beginnen. Volgens de Duitser zou op die manier een einde komen aan de twijfels over prestaties die onder verdachte omstandigheden (doping) zijn geleverd. ,,Het gehuichel moet ophouden'', meent de voorzitter van de Duitse bond DLV, tevens lid van het hoofdbestuur van de internationale federatie IAAF.

Zijn revolutionaire voorstel haalde het in Sevilla niet. Digel: ,,Ik kreeg bij het congres veel applaus. Bedankt, zei ik toen, dan is het nu zeker aangenomen. Dat bleek dus niet zo. Nebiolo (voorzitter van de IAAF, red) zei wel dat hij een fantastisch idee vond, maar hij stemde tegen. Hij was bang dat het voorstel het misschien zou halen. Als je van die oude records afwilt, is de eeuwwisseling de enige mogelijkheid.''

Professor Digel neemt geen blad voor de mond. Grote atletieknaties als de Verenigde Staten en Engeland blijven achter in de strijd tegen doping. Maar twaalf Europese landen, waaronder Nederland, hebben een goed anti-dopingbeleid, zegt Digel. ,,De Amerikanen zeggen dat ze er veel aan doen. Daar heb ik sterke twijfels over. We moeten dat eens goed onderzoeken. In Amerika doen ze net of er alleen destijds in de DDR op grote schaal dope werd gebruikt. Dat komt omdat alles openbaar is gemaakt. Over andere landen valt gewoon weinig te zeggen. We weten niet hoeveel er wordt gebruikt. Zelfs atleten die met elkaar in trainingskamp zitten, weten van elkaar niet of ze gebruiken. Daarom moeten we uitkijken dat we niet te veel onzin verkondigen.''

Digel kent geen genade met dopegebruikers. ,,Geen atleet geeft toe dat hij heeft gebruikt. Altijd is er wel wat. De ene keer is het een verkeerde schoonmoeder, de andere keer een raar kopje koffie. Iedereen die wordt betrapt is schuldig. Ik begrijp niet dat er regeringen en parlementen zijn die hun betrapte atleten verdedigen. De IAAF ontving brieven van 67 Canadese parlementsleden over Ben Johnson. Dat is ronduit ergerlijk.''

De afgelopen WK zijn niet overschaduwd door de dopingkwesties die vlak voor het toernooi aan het licht kwamen, zegt Digel. ,,Schaduw ontstaat als je niet tijdig ingrijpt. Dat is juist wel gebeurd. IOC-voorzitter Samaranch heeft ons gefeliciteerd.'' Volgens Digel moeten de dopingcontroles worden uitgebreid, en vooral de onverwachte out-of-competition controles, zodat atleten altijd in onzekerheid verkeren wanneer ze worden getest. Dat moet gebeuren door het onafhankelijke dopinginstituut dat door het IOC wordt opgezet. ,,Maar verwacht daar niet meteen grote resultaten van'', waarschuwt Digel. ,,Controles zijn duur en moeten vooral efficiënt gebeuren. Je kan wel naar Kenia vliegen om een atleet te controleren. Maar wat als hij er niet is? Dat moet goed worden gecoördineerd.''

Digel is tegen het vrijgeven van doping. ,,Wat gebeurt er dan? Elke arts en farmaceut kan dan met een atleet doen wat hij wil. En iedereen weet wat voor bijwerkingen medicijnen kunnen hebben. Dan krijgen we het scenario van de horror. En dan is de ethiek uit de atletiek verdwenen. Denkt u dat ouders hun kinderen nog aan atletiek laten doen?''

Atletiek moet in de volgende eeuw meer met de tijd meegaan. De programma's moeten compacter, desnoods met minder onderdelen, en de atleten moeten zich anders gedragen zodat het publiek meer betrokken kan raken. Volgens de bestuurder moet er zelfs naar mogelijkheden worden gezocht om mannen en vrouwen in één onderdeel te laten uitkomen. ,,Ik denk anders dan de grote atletiekfamilie'', zegt Digel. Om die reden maakt hij over vier jaar weinig kans tot opvolger van IAAF-president Nebiolo te worden gekozen.

Digel was technisch gedelegeerde bij de WK. De Duitser noemt het toernooi sfeervol maar is teleurgesteld over de soms geringe publieke belangstelling. WK's moeten voortaan georganiseerd worden op plaatsen waar meer liefde voor atletiek is. Die wens kwam meteen uit. Nebiolo maakte gisteren al de plaatsen bekend voor de toernooien van 2003 tot en met 2009: Parijs (2003), Londen (2005), Tokio (2007) en Berlijn (2009). Het komende toernooi is in 2001 in het Canadese Edmonton.

MARATHON: pagina 17

    • Hans Klippus