Geding Barmasai

Bernard Barmasai en zijn manager Jos Hermens dreigen met een rechtszaak tegen de internationale atletiekfederatie IAAF. Ze willen de komende uitsluiting van de Keniaanse atleet voor de Golden League ongedaan maken.

CNN meldde vrijdag dat Barmasai wordt geschorst. Hij mag zoals het er nu naar uitziet niet meedoen aan de GL-wedstrijd op 3 september in Brussel. De loper op de 3.000 meter steeple-chase verliest daarmee zijn kans op de jackpot van 1 miljoen dollar, die wordt toegekend aan atleten die in alle Golden League-wedstrijden hun onderdeel winnen.

De IAAF ondervroeg Barmasai wegens een incident tijdens de Golden League-ontmoeting van 11 augustus in Zürich. De wereldrecordhouder zou toen met landgenoot Christopher Kosgei een deal hebben gemaakt, zodat de overwinning naar Barmasai ging.

De zaak-Barmasai is officieel nog in handen van een IAAF-onderzoekscommissie. Vandaag moet het bestuur een besluit nemen. ,,Maar het nieuws is al gelekt'', aldus Hermens. ,,Nu kan het bestuur niet meer terug en is Barmasai al veroordeeld. Schandalig.'' (ANP)