Franse superfusie grutters

Carrefour en Promodès gaan samen en vormen dan op wereldschaal de tweede kruideniersketen na het Amerikaanse concern Wall Mart. Dat hebben de twee Franse supermarkten vanmorgen bekendgemaakt.

De fusie vindt plaats in de vorm van een vriendschappelijke overname door Carrefour, dat zes aandelen biedt voor één aandeel Promodès. Dat betekent een premie van 20 procent ten opzichte van de koers Promodès van vrijdag, die toen al verrassenderwijs 6,7 procent was opgelopen. Het nieuwe bedrijf wordt het grootste in Europa in zijn soort.

De gesprekken tussen de twee waren een goedbewaard geheim. Pas zaterdag circuleerden de eerste berichten over een ophanden zijnde fusie.

De fusie wordt gezien als een knappe zet van Carrefourdirecteur Daniel Bernard, die de aanstaande `landing' van Wall Mart in Frankrijk voor wilde blijven. Nadat de expansieve Amerikanen zich in Groot-Brittannië en Duitsland hadden ingekocht werd ieder moment een greep naar een groot Frans concern verwacht.

Het nieuwe bedrijf zal een beurswaarde hebben van 49 miljard dollar en een omzet van 61,2 miljard dollar (de helft van Wall Mart met 122,6 miljard dollar). Carrefour/Promodès is actief in 26 landen met 9000 winkels, waaronder 680 superstores en 2.600 supermarkten. Er werken 240.000 mensen.

Promodès was na een mislukte poging twee jaar geleden om collega/concurrent Casino over te nemen enigszins verzwakt; een duidelijk plan ontbrak. Het is een familiebedrijf dat met supermarktmerken als Continent en Champion sterk is in Frankrijk en andere Europese landen, waaronder België en Spanje.

President-directeur Paul-Louis Halley noemde deze fusie, ,,gezien de snelheid waarmee de consolidatie in de branche voortschrijdt'', komend ,,op het juiste moment''.

Volgens de man die met zijn familie 52,7 procent van Promodès controleert is de fusie 'het beste voor beide bedrijven'.

Voor Carrefour, dat onder eigen naam en onder meer als Picard, Stoc en Ed hyper- en supermarkten en superettes exploiteert, is de zet belangrijk omdat het aandelenkapitaal sterk verspreid op de beurs is. Een hoog bod van Wall Mart was daarom misschien niet tegen te houden geweest.

Ahold heeft overigens al geruime zoveel belangstelling voor Carrefour getoond totdat Carrefour-topman Bernard er onlangs een opmerking over maakte: ,,We zijn niet in gesprek en rekenen op onze eigen strategische capaciteit om onze toekomst autonoom te verzekeren.'' Volgens berichten stond Ahold nu op het punt om een bod op Promodès te doen. Dat zou een reden voor Carrefour zijn geweest extra snel tot zaken te komen.

    • Marc Chavannes