Bevliegingen Van Vossen zijn Heerenveen te machtig

Foppe de Haan vond het wel ,,wat sneu'' dat hij vorige week zijn beste speler, Radoslav Samardzic, kwijtraakte aan Feyenoord. Maar de trainer van Heerenveen lag er niet wakker van en ging al gauw over tot de orde van de dag. Dat was gisteren uitgerekend een wedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord, de landskampioen die inmiddels vier voormalige spelers van De Haan in dienst heeft. Behalve Samardzic zijn dat Igor Kornejev, Jan de Visser en Jon Dahl Tomasson. Alleen de laatste twee speelden gisteren tegen hun oude team.

Heerenveen liep ondanks een slechte avond van Feyenoord voortdurend achter de feiten aan (3-1). Want zolang de macht van het geld regeert in het topvoetbal, zal Heerenveen negen van de tien keer niet van Feyenoord winnen.

Vandaar kennelijk dat De Haan berustte in de situatie, toen hij vorige week woensdag vernam dat Feyenoord zijn beste aanvaller met onmiddellijke ingang had overgenomen. Naar verluidt ook nog voor een gering bedrag omdat het contract van de 28-jarige Joegoslaaf in 2000 zou aflopen. ,,Sinds de wedstrijden voor de Intertoto-competitie had Feyenoord al belangstelling voor Samardzic'', onthulde De Haan gisteravond. ,,Daarna is het wekenlang een getouwtrek geweest omdat hij niet met Feyenoord tot een akkoord kon komen. Ik wist dat hij weg wilde. Als het Feyenoord niet was geweest dan zou het misschien Vitesse zijn geworden of een buitenlandse club. Zo'n speler stel je aan het einde van zijn contractperiode al niet eens meer op.''

Feyenoord had ruimte nodig op de loonlijst om Samardzic te kunnen contracteren. De Haan: ,,Toen ik op Teletekst las dat Feyenoord Henk Vos aan FC Den Bosch had overgedaan, wist ik 't meteen: nu zijn we Samardzic kwijt.'' Een supporter was het er gisteren nog niet mee eens: `Liever één Sammi in de basis dan 10 miljoen gulden op de bank' had hij op zijn spandoek geschreven. De beschilderde lap stof hing in het vak van de Friese supporters als een stil protest. De Haan: ,,Soms roept mijn vrouw als we op de bank naar de tv zitten te kijken: `As je al die spelers nog had gehad.' Ja, as. Luister naar een Drent die zegt: `as is verbrande turf'.''

De Haan maakt zich niet druk om zijn verlies omdat hij meent in de Deen Jesper Hakansson een toptalent te hebben binnengehaald. ,,Een fenomeen'', noemde hij eerder de net achttienjarige jeugdinternational. De kleine aanvallende middenvelder voetbalt met een tomeloze inzet, liet in De Kuip inderdaad een paar aardige acties zien, maar bleek niet met links te kunnen schieten toen hij voor het doel van Dudek een geweldige scoringskans kreeg. De Haan niettemin: ,,We hebben weer een paar geweldige talenten in huis.'' Hij doelde ook op Anthony Lurling, de middenvelder afkomstig van FC Den Bosch.

De oefenmeester van Heerenveen kreeg een ,,groot compliment'' van zijn collega Leo Beenhakker. ,,Het scorebord gaf aan het einde van de wedstrijd geen juiste weerspiegeling van hetgeen er op het veld te zien was geweest'', erkende de trainer van Feyenoord. Feyenoord speelde een wedstrijd die een landskampioen onwaardig is. Na een snel openingsdoelpunt in de derde minuut koos Feyenoord voor de counter. Met de armen over elkaar wachtte het team van Beenhakker op de plaagstootjes van de Friezen die ondanks een veldoverwicht weinig voorstelden. Een fout van doelman Vonk en een opleving van Van Vossen stelde de zege van Feyenoord veilig.

Van Vossen presteerde na zijn voorbereidende werk bij het openingsdoelpunt nagenoeg niets. Met een voor hem karakteristieke solo vanaf de linkervleugel naar het doel zette hij Feyenoord zes minuten voor tijd op 3-1. Een mooier moment om Samardzic aan het publiek te presenteren was niet denkbaar. Beenhakker liet de aanwinst op de bank. Beenhakker: ,,Van Vossen moet je scharen onder het fenomeen momentenvoetballer. Elke keer is het weer een afweging of je hem moet wisselen of niet. Soms heb je als trainer het geduld niet. Vandaag had ik dat wel.''

    • Erik Oudshoorn