Asielzoeker (6) gestraft

Een zesjarige Roemeense jongen en zijn ouders, die in het grenshospitium in Amsterdam Zuid-Oost verblijven, mogen acht dagen niet naar de gezamenlijke luchtplaats omdat het jongetje de hoofddoek van een islamitisch meisje heeft afgetrokken en in de zandbak heeft geplast. Volgens de directie van het grenshospitium hebben de ouders gefaald in de opvoeding van hun kind.De familie verblijft sinds 21 augustus in het grenshospitium. Advocate L. Vellenga, die de uitzetting van het gezin aanvecht, heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de ,,onaanvaardbare'' maatregel van het grenshospitium. Volgens Vellenga was de jongen `gewoon aan het dollen'. ,,Het is schandalig dat kinderen in detentie ook nog eens disciplinair worden gestraft. Het gevangenisregime is niet ingesteld op kinderen.''

Een woordvoerdster van de immigratiedienst vindt de straf van het grenshospitium rechtvaardig: ,,Het kind gedroeg zich onhandelbaar en hij en zijn ouders zijn meerdere keren gewaarschuwd. In het grenshospitium zitten meerdere culturen dicht op elkaar, dat geeft spanningen die zoveel mogelijk beperkt dienen te worden.''