Arrestatie verdachte cokekartel Suriname

Samenwerking tussen justitie en politie van Frankrijk en Suriname heeft de afgelopen week geresulteerd in de aanhouding van een hoofdverdachte van cocaïnesmokkel naar Europa. De man met de Nederlandse nationaliteit wordt verdacht van zeker vijf drugstransporten in 1998. Hij is vastgezet in een politiecel in Paramaribo.

Politiecommissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de Surinaamse politie, heeft dit gisteren via een radiostation in Paramaribo bevestigd. Verder onderzoek moet uitwijzen om hoeveel transporten en om welke hoeveelheid cocaïne het gaat.

Een zeer betrouwbare bron in het justitieel apparaat noemt de hoofdverdachte, een zekere M., de leider van een kartel. Hij zou al jaren bezig zijn met cocaïnesmokkel naar Europa, voornamelijk naar Frankrijk. Het netwerk zou lopen via Frans Guyana, het oostelijke buurland van Suriname dat een departement van Frankrijk is.

Momenteel bevindt zich een Franse onderzoekscommissie in Suriname. Haar aanwezigheid is mogelijk door het indienen van een rechtshulpverzoek. De Franse en Surinaamse justitie bereikten een akkoord op grond van de bepalingen van de Drugsconventie van Wenen.

Eerder hebben de Belgische en Surinaamse justitie van een internationaal verdrag gebruik gemaakt voor de opsporing en vervolging van Ruben Peiter, de commandant van de Surinaamse mobiele eenheid. Op verzoek van België heeft Interpol begin deze maand een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Peiter wordt verdacht van de smokkel van 20 kilo cocaïne naar België.

De Surinaamse krant De Ware Tijd meldde dit weekeinde dat een man die ook in het dossier van de vorige maand tot zestien jaar cel veroordeelde drugshandelaar Bouterse wordt genoemd als handlanger, Radj. O., bezig is in Suriname een eigen radio- en tv-station op te richten. De man zou ook veel geld investeren in politieke partijen in Suriname zoals de NDP, de partij van Bouterse.

De Belgische kroongetuige in de zaak-Bouterse zei dat hij door Radj O. bij Bouterse werd geïntroduceerd om de levering van cocaïne naar Nederland te bespreken.