Amazone verslaat ruiters

Alexandra Ledermann en Leslie McNaught zorgden gisteren bij de Europese titelstrijd voor springruiters in Hickstead voor Lady's Day. De Française Ledermann won de gouden medaille in het Engelse Hickstead. De Zwitserse McNaught won de bronzen medaille. Haar landgenoot Markus Fuchs was de beste mannelijke ruiter op de EK. Hij won gisteren zilver. De Nederlander Jos Lansink eindigde net als twee jaar geleden als achtste.

Ledermann is de eerste vrouwelijke winnaar van de EK, sinds het evenement in 1973 voor beide seksen toegankelijk is. De dertigjarige amazone mocht vorige maand niet deelnemen het CSIO in Hickstead. Volgens Britse traditie is dit lucratieve toernooi alleen voor mannen toegankelijk. Ledermann was niet rouwig om haar gebrekkige voorbereiding op de EK. Haar zestienjarige ruin Rochet M bleef keurig op de been.

Volgens Lansink waren de onderlinge verschillen ,,ongelooflijk klein''. De Nederlandse ruiter reed met Carthago Z een foutloze laatste ronde. ,,Een foutje minder en ik sta verdorie vierde. Het veld heeft nog nooit zo dicht bij elkaar gestaan'', sprak de teleurgestelde Lansink na afloop.

Na de derde plaats van de Nederlandse landenploeg hoopte bondscoach Johan Heins dat het trio Lansink, Jeroen Dubbeldam en Jan Tops een rol van betekenis zou kunnen spelen in de strijd om de medailles. Daar kwam niets van terecht. Tops zag in de eerste omgang zijn paard Montemorelos la Silla totaal ontsporen op de driesprong in het begin van het listige parkoers. ,,De pijp was leeg. Er zat geen kracht meer in het beest'', zei Tops. Hij zat voor het laatst op de rug van de negenjarige ruin. ,,Hij gaat terug naar zijn Mexicaanse eigenaar Romo. Die wil ermee naar de Spelen van Sydney.''

Dubbeldam verging het nog slechter. Hij wist met V&L De Sjiem wel raad met de driesprong, maar vloog voor de zesde hindernis, een vervaarlijk wit hek, uit het zadel toen de schimmel plotseling halt hield. ,,Ik wist niet wat me overkwam'', sprak Dubbeldam. ,,Hij heeft nog nooit dienst geweigerd. De Sjiem sprong juist fantastisch.''

Lansink verspeelde zijn kansen in de eerste ronde. Carthago Z haperde op de eerste hindernis van de driesprong en de eerste van de dubbelsprong. Het foutloze laatste optreden bood Lansink geringe troost. ,,Ik sta er echt van versteld dat er tot het laatst toe zoveel kanshebbers waren. Dat is een groot compliment voor de parkoersbouwer. Hij was de kampioen van Hickstead.'' (ANP)