Vier roeiboten zeker van deelname Spelen

Vier Nederlandse roeiboten hebben zich bij de wereldkampioenschappen in Saint Catharines geplaatst voor de Olympische Spelen van Sydney 2000. Voor aanvang van het beslissende slotweekeinde van de WK waren gisteren twee Nederlandse boten succesvol op het Canadese water. De dubbeltwee vrouwen lichtgewicht met Hedi Poot en Laurien Vermulst kwalificeerden zich voor de Spelen. De dubbelvier mannen met Merlin Vervoorn, Dirk Lippits, Diederik Simon en Michiel Bartman mogen ook naar Sydney. Eerder voldeden de zware dubbeltwee vrouwen en de Holland Acht II aan de olympische limiet.

Dit weekeinde kunnen drie Nederlandse boten een startbewijs voor de Spelen afdwingen. De vrouwenacht, de lichtgewicht dubbeltwee mannen en de lichtgewicht vier-zonder-stuurman zijn nog in de race voor Sydney. Gisteren eindigde de zware vier-zonder-stuurman van Erwin Heeringa, Jos Klinge, Richard Jansen en Peter van der Noort op de twaalde plaats op de WK. Deze klassering was niet voldoende voor olympische kwalificatie.

Het beste resultaat van de Nederlandse WK-afvaardiging werd gisteren geboekt door de dubbelvier mannen. De rebellenclub met twee olympisch kampioenen (Simon en Bartman) en twee debutanten (Vervoorn en Lippits) eindigde in de halve finale achter Oostenrijk op de tweede plaats.

De lichte vier-zonder-stuurman van Twente stelde teleur in Canada. In de halve finale gingen de Nederlanders even snel van start als de favoriete Denen. Maar Jeroen Spaans, Joris Trooster, Simon Kolkman en Robert van der Vooren konden het hoge tempo niet volhouden en werden in de eindsprint voorbij gevaren door de Oostenrijksers en de Canadezen.

,,De Canadezen werden gedragen door het publiek'', zei slagroeier Van de Vooren. ,,Ons seizoen is te lang geweest, omdat wij ons steeds voor de bond moesten bewijzen'', verklaarde hij de teleurstellende prestatie. De Twente Vier kan zich via de troostfinale alsnog plaatsen voor Sydney. Een zevende of achtste plaats is voldoende.

In de lichte dubbeltwee misten Maarten van der Linden en Pepijn Aardewijn de grote vorm om de WK-finale te halen. De zilveren medaillewinnaars van de Spelen in Atlanta hebben weinig tijd voor een nieuwe poging om een olympisch startbewijs af te dwingen.