Verbod op bankenfusie Frankrijk

De Franse bankenstrijd is vanmorgen vroeg geëindigd in een pijnlijke nederlaag voor Banque Nationale de Paris (BNP). De door BNP beoogde fusie met Société Générale (SocGen) die de grootste bank ter wereld had moeten opleveren, is verboden.

Dat heeft het CECEI, het comité dat toezicht houdt op de bankensector, vanochtend vroeg beslist na een vergadering van elf uren onder leiding van Jean-Claude Trichet, die tevens president is van de Franse centrale bank.

Banque National de Paris ,,neemt acte van de beslissing'' en gaat niet in beroep, zo werd kort na de bekendmaking van het CECEI verklaard. BNP gaat nu alleen fuseren met de bank Paribas, waarin het twee weken geleden een meerderheid van de aandelen had verworven. Die combinatie wordt nu de derde bank ter wereld, gemeten in activa.

Société Générale (SocGen) blijft onafhankelijk. BNP moet zelfs de 37,15 procent van de aandelen van SocGen teruggeven, die het na haar vijandige overnamebod van 9 maart had verworven. Dat belang vertegenwoordigde slechts 31,8 procent van de stemhebbende aandelen en dat vond de toezichthouder te weinig om ,,effectieve controle uit te oefenen'', aldus het communiqué dat voorzitter Trichet vanochtend namens het CECEI uitgaf.

,,Ondanks de inspanningen van Banque Nationale de Paris om met Société Générale samen te gaan, is zij er niet in geslaagd een heldere, zakelijke oplossing te presenteren'', aldus het communiqué.

Trichet had de afgelopen week in intensieve besprekingen met president Michel Pébereau van BNP en zijn tegenvoeter Daniel Bouton van SocGen gepoogd een compromis te bereiken, maar is daarin niet geslaagd.

Gistermiddag demonstreerden tientallen medewerkers van SocGen voor de deur van de centrale bank van Frankrijk, waar het CECEI onder leiding van Trichet vergaderde. Ze verzetten zich hevig tegen een overname van hun bank door BNP die hun banen op de tocht zou kunnen zetten.

De Franse autoriteiten lieten de afgelopen maanden weten wel voorstander te zijn van een samengaan van BNP en SocGen omdat ze een overname van SocGen door buitenlandse banken vreesden. Maar dan hadden de partijen op basis van vrijwilligheid tot zo'n fusie moeten komen.

Het bestuur van SocGen dat eerst had aangestuurd op een fusie met Paribas, bleef zich daartegen tot het laatst verzetten, en naar vanmorgen bleek met succes.

ACHTERGRONDpagina 15

    • Marc Chavannes