Thijssen?

Frans Thijssen stapte deze week al na een maand op als trainer van De Graafschap. Had het vroegtijdige vertrek van Thijssen voorkomen kunnen worden?

Hylke Enzerink, voorzitter van De Graafschap: ,,Toen Frans zijn contract tekende, was hij op de hoogte van de actuele situatie bij De Graafschap. Hij wist van het samenwerkingsverband met Udinese, hij wist van de komst van proefspelers naar onze club. De relatie tussen De Graafschap en Udinese heeft niets te maken met het vertrek van Thijssen. Of de komst van al die proefspelers een van de redenen was van zijn vertrek? Dat weet ik niet. De samenwerking tussen Frans en assistent-trainer Massimo Morales (door Udinese bij De Graafschap gestationeerd, red.) verliep niet goed, dat klopt. We zitten met De Graafschap nu in een rommelige fase, de situatie is inderdaad niet ideaal. Maar we hebben geleerd van alle problemen. Of ik mezelf iets verwijt? Nee, absoluut niet.''

Frans Thijssen deze week in de VNU-dagbladen, kort na zijn vertrek: ,,De deur stond op een kier, nu heb ik hem dichtgegooid. De Graafschap wil of kan niet kiezen als het gaat om het samenwerkingsverband met Udinese, maar ik wil morgen ook nog in de spiegel kijken. Ik blijf niet ten koste van alles zitten.''

Eric Redeker, al tien jaar spelend bij De Graafschap: ,,Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal in de voetballerij. Achteraf kun je de vraag stellen of het opstappen van Thijssen niet voorkomen had kunnen worden. Zijn vertrek kwam onverwacht. Ik had hem hoog zitten als trainer. De resultaten hebben hem in ieder geval niet de das omgedaan, want onze prestaties waren redelijk. Natuurlijk signaleerden wij als groep ook problemen tussen Thijssen en assistent-trainer Morales, maar als voetballer sta je daar niet al te lang bij stil. Trainers komen en gaan, dat hoort bij het spelletje. De selectie heeft deze week bij elkaar gezeten om enkele problemen uit te praten. De ene helft van de groep leeft met Thijssen mee, de andere helft ligt niet meer wakker van zijn vertrek.''

Jan Reker, directeur van de stichting Coaches Betaald Voetbal (CBV): ,,Het vertrek van Frans Thijssen verbaasde me niet. Een paar weken geleden sprak ik hem al over de situatie bij De Graafschap en bespeurde ik dat er iets mis was. Toch dacht ik dat de problemen konden worden opgelost. Dat bleek niet mogelijk. Zijn plotselinge vertrek had in ieder geval niets te maken met de resultaten van de ploeg, want die waren in orde. Thuis een punt tegen Roda JC, uit een verdienstelijk gelijkspel bij Den Bosch: dat zijn geen slechte prestaties. Frans belandde in een onwerkbare situatie. Er was geen synergie tussen hem en Morales. Zoiets is dodelijk.''

Eddy Buiting, aanhanger van De Graafschap: ,,Thijssen heeft van begin af aan niet genoeg ruimte gekregen van het bestuur om zijn ideale ploeg samen te stellen. Het samenwerkingsverband met Udinese was ook niet in Thijssens voordeel. Dan kwamen er opeens vier proefspelers op de training, dan bleven er ineens spelers weg, dan waren er weer taalproblemen, noem maar op. Er zit gewoon geen lijn in het beleid van het bestuur van De Graafschap. De supporters zijn ontevreden over de technische leiding, van ons mag voorzitter Enzerink opstappen.''

Eric Viscaal, speler van De Graafschap: ,,Kranten schreven al over een mogelijk vertrek van Thijssen. De media zijn voor een deel debet aan het vertrek van Thijssen, elk akkefietje werd opgeblazen. Er zouden bijvoorbeeld vechtpartijen op de training zijn geweest. Nou, ik heb niks gezien. Ook de hoeveelheid testspelers die kwam binnenvallen, is door de pers schromelijk overdreven. Ach, de mensen verwachten veel te veel van De Graafschap en onze proefspelers. Niet elke nieuwe jongen kan nu eenmaal zo'n topper zijn als onze Egyptenaar Hazem Emam. Wat er nu moet gebeuren? Simpel: we moeten wedstrijden gaan winnen. En alle problemen moeten voortaan intern worden besproken en niet uitlekken naar buiten.''

    • Marcel Abrahams