Sportzender

Jos Staatsen is terug. En hoe. Niet met een commentaartje op de surrealistische crisis bij Vitesse, nee met een heuse profetie. In een interview zegt de weggehoonde voorzitter van het Betaald Voetbal dat er snel weer een nieuwe sportzender zal komen.

Sport 7: weet u het nog?

Het was de zender van Staatsen en Timmer. Met Endemol in de glansrol van verpotter: voetbal zou amusement worden, en omgekeerd. Binnen het jaar was iedereen failliet: Sport 7, de voetbalclubs, de KNVB en nog een paar anonieme aandeelhouders. Jos Staatsen werd afgevoerd. Van zijn werkgever Boer & Croon mocht hij nog door de polder reizen, maar de Randstad met Hilversum als epicentrum was verboden terrein. Het laatste dat we van hem hoorden, kwam van Sylvia Tóth. De rampdiva had in het dorp opgevangen dat Jos geopereerd was aan zijn knie. Maar dat is alweer een paar jaar geleden.

In de Zeister bossen wilde niemand nog aan Staatsen herinnerd worden. Henk Kesler begon te stotteren als de naam Staatsen viel. Guus Hiddink dacht dat hij inmiddels zo oud moest zijn als zijn overleden grootvader. De secretaresses op kantoor waren nog wreder: ze herinnerden zich alleen de wat proesterige zij het klokvaste stem van mevrouw Staatsen: `Mag ik de voorzitter!' Kortom, Jos Staatsen, was dat niet de Frits Philips van voetballend Nederland?

Omdat hij zich even vervaagd weet als een zandkasteel in de regen, heeft de oud-voorzitter zich projectgewijs in de publiciteit gemanoeuvreerd. Die nieuwe sportzender komt er dus. Staatsen: ,,Ik zou daar een sport- en nieuwszender van maken. We gaan steeds meer naar een 24-uurs economie toe, dus is het helemaal niet erg als onderwerpen steeds opnieuw worden gebracht. Dat is wat anders dan herhalingen uitzenden. Je kunt nieuwsberichten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Het is onzin dat zo'n formule niet zou aanslaan in Nederland, kijk maar naar het succes van CNN.''

Nieuwsberichten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen: wat moet ik mij daar op een sportzender bij voorstellen? Stel: Ruud van Nistelrooy valt geblesseerd uit. In het tweede nieuwsbulletin wordt verduidelijkt dat er iets met de hamstring is. Goeie aanpassing. Maar dan? Derde bericht: de spits die in België woont zal geopereerd worden door professor dokter Martens. Wil ik eigenlijk niet weten. Vierde bericht: het wordt een kijkoperatie. Drie uur later: mevrouw Van Nistelrooy heeft haar weekendhuisje in Zandvoort verlaten en is afgereisd naar het academisch ziekenhuis in Brasschaat. Alwaar ze getroost wordt door Hansje Boonstra. Van Nistelrooy heeft geen kinderen, en dus houdt het feuilleton in de armen van mevrouw Boonstra op.

Ik heb Jos Staatsen altijd bewonderd voor zijn ijzerenheinige logica. Maar ook deze mandarijn lijkt te versoapen met het ouder worden. Nog zo'n stroperige uitspraak van de man die nooit geleerd heeft wat lachen is: ,,Het Nederlandse volk is slechts in twee zaken geinteresseerd: het koninklijk huis en het voetbal.'' Hallo, meneer Staatsen, de boekskes staan vol met verhalen uit de bierbuik van André Hazes, uit de eierstokken van Katja Schuurman, en uit de schaamharen van Patty Brard. En daar overheen: het wonderlijke dieet van Viola Holt. Ken uw land, meneer Staatsen, voor u het volk toespreekt.

Ik moet nu weer aan Renze de Vries denken. De aandoenlijke varkenshoeder wilde zo graag terugkomen als voorzitter van FC Groningen en verzeilde in het gevang.

Voor bobo's bestaat er geen comeback. Zij worden hooguit getolereerd zolang ze in functie zijn en bij de eerste de beste gelegenheid worden ze afgeschud als hinderlijke pluisjes die de sensatie van het volk komen bevlekken. Van een crisismanager als Staatsen had ik meer inzicht verwacht in de eigen sterfelijkheid. Zeker deze afgebrande regent zou moeten weten dat op het publieke forum tederheid nooit in de meerderheid is. Jos Staatsen kan alleen gelukkig blijven in de luwte van zijn hond.

Wat die nieuwe sportzender betreft: een verloren zaak. Het voetbal is zo beursminded geworden dat geheimdoenerij van de figuranten geharnast is tot een tweede natuur. Co Adriaanse wilde niet eens rechtstreeks commentaar geven op de loting voor de Champions League. Leo Beenhakker is zo verzaligd door het succes dat hij nog alleen met paljassen spreekt. En Jan Wouters zwijgt het liefst in alle talen. Ja, Gerard Cox is er ook nog, maar een respectabele sportzender geeft geen avondvullend programma aan een regionale fundamentalist.

    • Hugo Camps