`Speculeren met studiebeurs mag'

Minister Hermans (Onderwijs) wil het niet verbieden dat studenten hun goedkope lening gebruiken om te speculeren op de beurs. Dit heeft hij gisteren gezegd in reactie op vragen van de Kamerleden Rehwinkel (PvdA) en Van Bommel (SP). Aanleiding zijn de activiteiten van `College Cash', een bedrijf dat geld van studenten belegt en hen aanraadt om goedkoop te lenen bij de Informatie Beheergroep (IB-Groep).

Tijdens de introductieweken liet het bedrijf `College Cash' duizenden flyers uitdelen onder studenten. Daarin werden studenten opgeroepen om goedkoop te lenen bij de IB-Groep. Belangrijkste voordeel is dat studenten een lage rente krijgen - van de overheid – en die rente mogen aftrekken van de belasting als ze afgestudeerd zijn en een baan hebben gevonden.

Kamerlid S. van Bommel vindt het beleggen ,,oneigenlijk gebruik van de studiefinanciering'', die is bedoeld om studenten te laten studeren. ,,De gemeenschap betaalt daarvoor en nu wil een of ander bedrijf daarvan profiteren.'' Hermans onderschrijft dat studiefinanciering is bedoeld voor een studie. Maar, voegt hij er aan toe: ,,Je kunt niet een lening geven en vervolgens controleren of die wel aan de studie is besteed.''

Van Bommel vreest ook dat veel meer studenten goedkoop zullen lenen dan nu het geval is. In Nederland lenen weinig studenten. Of ze krijgen geld van hun ouders of ze werken om hun studie te betalen. in het verleden heeft Hermans ervoor gepleit dat meer studenten zouden lenen. Van Bommel: ,,Als iedereen gaat lenen, wordt dat duur voor het ministerie van Onderwijs. Ik denk zelfs dat het systeem zou ontploffen.''

Als alle studenten de maximaal toegestane 383 gulden per maand zouden lenen, dan zou dat het ministerie van Onderwijs jaarlijks bijna 2 miljard gulden extra kosten. De rente op een studielening bedraagt 6,09 procent, wat goedkoop is vergeleken met de rente op gewone leningen (ruim acht procent).