Samen op weg

Met meer dan gewone belangstelling hebben we het voortreffelijke artikel van Anthon Keuchenius — Met tegenzin samen op weg — (Z 21 aug) gelezen. Als nazaat van een familie die van oorsprong 100 porcent Nederland Hervormde Bonders op Gereformeerde grondslag was kwam ons alleen de analyse van de gezindten wat merkwaardig voor. Gereformeerden militant en daadkrachtig? Hervormden gezagsgetrouw en afwachtend? Integendeel zouden wij zeggen. Psychoanalytisch is daar ook een goede verklaring voor. De Nederlands Hervormden zijn de Wereldhervormers, de Beeldenbestormers, de vechters en in negatievere zin de Hopeloze Dwarsliggers. Gereformeerden voelen zich, als eeuwige tweede daardoor al eeuwen achtergesteld en waren in '40-'45 b.v. zo gezagsgetrouw dat zij zich of vrijwillig lieten meevoeren of zo dom waren dat zij in de hongerwinter in vergadering gingen om de zoveelste eigen kerk op te richten. (wegloopgedrag). De analyse van de Bonders is overigens voortreffelijk, dit milieu heeft dan ook altijd uitstekende Rentmeesters voortgebracht...

Tegen Godsdienstsocioloog Dekker zouden wij tot slot nog willen zeggen: wees eens wat positiever en zie de kerk eens als een bedrijf en niet als een vrijwilligersvereniging. Ook daar zijn mensen vaak eerst tegen en later voor. Bekijk de Zaak wat luchtiger, maar ja daar zijn Katholieken al eeuwen veel beter in. Met Tegenzin Samen op Weg? Ons advies zou zijn Blijf eens Samen Thuis, en laat de kerkelijke vernieuwing eens echt aan de jongere generatie over.

    • E.M. van den Berg