Rus wil meer oliegeld

Rusland wil meer verdienen aan de uitvoer van ruwe olie. Daarom gaan de belastingafdrachten voor de export ervan omhoog. Het tarief voor een ton ruwe olie wordt verdubbeld tot 10 euro, zo heeft de Russische eerste vice-premier Viktor Christenko gisteren aangekondigd.

Ook denkt de Russische regering eraan bij olieproducten de uitvoerheffingen fors op te schroeven. Op de uitvoer van een ton stookolie wil het Kremlin de heffing van 5 procent, die neerkomt op ongeveer 2,5 euro, optrekken tot 9 of 14 euro. De uitvoerrechten voor diesel, die momenteel eveneens 2,5 euro bedragen, zouden zelfs duurder dan 14 euro worden.

Moskou wil op benzine een heffing van 20 euro per ton leggen. De bewindsman verklaarde dat hierbij sprake is van een tijdelijke maatregel. Die moet ertoe leiden dat de uitvoer beperkt blijft. De Russische landbouw heeft deze brandstof nodig voor het oogstseizoen.

De andere ingrepen zijn bedoeld om de schatkist te vullen. (KRF)