Ro Theater succesvol in Edinburgh

De voorstelling Nachtasiel van de Nederlandse regisseur Alize Zandwijk is zeer lovend besproken in de Britse pers. Zandwijks enscenering voor het Ro Theater van Maxim Gorki's stuk (1902) ging deze week in première onder de titel The lower Depths op het International Festival, het vooraanstaande podiumkunstenfestival van de Schotse stad Edinburgh. The Herald spreekt van `een overompelende ervaring', The Guardian van `het wonder van Alize Zandwijks gespireerde visie' en van `buitengewoon goed spel'. Ook The Scotsman en de Evening News beoordelen het voorstelling zeer positief. Alleen de Financial Times vindt dat Gorki's `filosofische ontmanteling van het leven niet tot leven komt'.

Eerder werd de uitvoering van Artefact, een choreografie van William Forsythe door Het Nationale Ballet, al goed ontvangen. Nog éen Nederlandse produktie – Ivo van Hove's enscenering van Marguerite Duras' India Song bij Het Zuidelijk Toneel – gaat in Edinburgh in première, op 1 september.