Ontslag in affaire Bank of New York

De in opspraak geraakte Bank of New York heeft een van zijn employees van het Londense kantoor ontslagen. De betrokken vrouw, de 41-jarige Lucy Edwards, is de eerste functionaris van de bank die de laan wordt uitgestuurd nadat de affaire rond de Bank of New York uitbarstte over het witwassen van grote sommen geld van de Russische mafia.

Deze week werd bekend dat in de Verenigde Staten een juridisch onderzoek is ingesteld tegen de bank naar aanleiding van beschuldigingen in verschillende kranten over het witwassen van mogelijk in totaal 15 miljard dollar, afkomstig uit Rusland. Bij de witwasoperatie zou het Londense kantoor van de Bank of New York, verantwoordelijk voor transacties met Oost-Europa, een belangrijke rol hebben gespeeld.

In verband met de zaak stelde de Bank of New York eerder deze week twee funtionarissen op non-actief: een van de in New York werkzame vice-presidenten van de bank en de nu ontslagen topfunctionaris in Londen. Een woordvoerder van de bank bevestigde gisteren het ontslag van Lucy Edwards, die is getrouwd met een Russische zakenman, maar wilde verder geen mededelingen doen. Volgens de nieuwsdienst Dow Jones Newswires werd ze ontslagen wegens grof wangedrag, het handelen in strijd met interne regels van de bank, ververvaling van gegevens en het weigeren van medewerking.

De andere geschorste verdachte, de in Rusland geboren vice-president Natasha Kagalovsky, en haar echtgenoot hebben inmiddels gezegd dat ze onschuldig zijn. ,,Konstantin en Natasha willen ondubbelzinnig laten weten dat ze nooit op enige manier betrokken zijn geweest bij het witwassen van geld, in welke vorm dan ook'', zo las hun advocaat gisteravond een verklaring voor.

De affaire lijkt een politieke dimensie te krijgen. Uit Republikeinse hoek komt kritiek op het feit dat het Witte Huis, en met name vice-president en presidentskandidaat Al Gore, niet eerder op de hoogte waren van het onderzoek. Gore, zo bracht onder andere de Republikeinse presidentskandidaat Elizabeth Dole fijntjes onder de aandacht, was betrokken bij het aanhalen van de diplomatieke relatie met Rusland, en hij heeft ,,gefaald''. Het Congres heeft hoorzittingen aangekondigd, waarbij het ook gaat om de vraag of er bij de witwasoperatie hulpgelden van het IMF voor Rusland zijn betrokken. Een woordvoerder zei dat het interne onderzoek van het fonds nog gaande is, maar dat er tot dusver geen aanwijzingen zijn gevonden dat IMF-geld is misbruikt. ,,We hebben geen bewijs, niets specifieks dat ons de indruk geeft dat we er op een of andere manier bij zijn betrokken.''(AP, Reuters)