Nieuwsverslaafd

Wie verslaafd is aan nieuws kan zijn weekend beginnen en eindigen met Mieke van der Weij. Zaterdagochtend om half negen presenteert ze de TROS Nieuwsshow, met achtergrondgesprekken bij het nieuws, en zondagavond van zeven tot acht leidt ze het discussieprogramma Forum, waarin de afgelopen nieuwsweek wordt becommentariëerd door een klein, wisselend ploegje journalisten. ,,Sommige mensen vinden het oppervlakkig, die journalisten die maar overal een mening over hebben, maar het helpt mij ook om na te denken over de dingen'', zegt Van der Weij. Schotelbezittende nieuwsverslaafden kunnen bovendien afstemmen op de wereldomroep, waar ze het actualiteitenprogramma Studio NL presenteert.

Van der Weij is ook een krantenjunk — althans, dat vindt haar vriend. Ze slaat in ieder geval niet meer automatisch het hele economiekatern over, zegt ze. Elke vrijdag leest ze de hele dag kranten in Hilversum om de Nieuwsshow voor te bereiden. ,,Dan ben ik moe van het lezen, maar als ik naar huis ga neem ik toch het Cultureel Supplement mee, als snoepje voor in de trein. Ik lijk wel gek, want de volgende ochtend zijn al die zaterdagkranten er weer.'' En die moeten dan weer uit vóór Forum. Maar Van der Weij heeft er veel plezier in. ,,Ik ben geen matineus type en voor de Nieuwsshow moet ik om kwart voor zeven op, maar als ik er ben voel ik me toch heel lekker. Ik doe ook altijd enorm m'n best met ochtendgymnastiek en koude douches en zo.''

In beide programma's wordt Kosovo even serieus besproken als de aankondiging van John Cleese om zich te gaan inzetten voor bedreigde papegaaiensoorten. Dan heeft de Nieuwsshow meteen de directeur van Avifauna op bezoek, aan wie Van der Weij vraagt of het wel zin heeft om een soort die uitsterft omdat er geen natuurlijke leefomgeving meer voor is, op de been te helpen als er immers geen natuurlijke leefomgeving meer voor is. Koud douchen maakt blijkbaar nuchter.

Vanaf vrijdag is ze ook weer bij de NCRV te zien. Dan presenteert ze een nieuwe serie van de Rijdende Rechter, waarin mensen die in een conflict zijn verwikkeld, dat op tv kunnen uitvechten. Met een echte rechter erbij, die bepaalt wie gelijk heeft en daarover een bindende uitspraak doet. Het programma trok vorig jaar meer dan een miljoen kijkers. Omdat het zo herkenbaar is, denkt Van der Weij. ,,We hebben veel zaken in de categorie `krassen op het parket' of `kale plekken in de vloerbedekking'. Of conflicten met de gemeente. Dan zie je zo'n ambtenaar, blakend van zelfvertrouwen, ontzettend veel poeha - als die dan verliest, dat is toch heel leuk?'' Maar met de radioprogramma's heeft Van der Weij een sterkere band. ,,Logisch, van de Rijdende Rechter nemen we maar eens in het half jaar een serie op. En alleen maar de Rijdende Rechter... als ik jurist was zou ik het enig vinden, maar nee. Daarvoor ligt mijn hart te veel bij de journalistiek.''

    • Ellen de Bruin