`Nederland moet ingrijpen in Suriname'

Een nieuwe Surinaamse regering zal mogelijk om een militaire interventie van Nederland en andere landen vragen, indien zij zelf niet de drugsmafia de baas kan worden of indien opnieuw een coup zou worden gepleegd. Dit zegt de Surinaamse oppositieleider Jagernath Lachmon in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Lachmon, voorzitter van de hindostaanse VHP: ,,Als wij het niet kunnen managen en dat zou de enige redding kunnen zijn voor Suriname, dan zou het kunnen.''

Lachmon zegt eerst te denken aan een interventie via de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS), maar ook aan Nederland kan in het kader van het in 1992 getekende Raamverdrag inzake vriendschap en samenwerking om gewapende bijstand worden gevraagd. Lachmon sluit ook niet uit dat bij een eventuele buitenlandse interventie drugsverdachten, onder wie Bouterse, kunnen worden gearresteerd om naar het buitenland te worden overgebracht. Lachmon bezocht afgelopen week Nederland. In Den Haag had hij ook een ontmoeting met Kok.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL

pagina 33