Hufter

Het ergste scheldwoord vind ik het woord hufter. Ik kan het opschrijven, ik kan aan het woord denken, maar ik kan het niet uit m'n mond krijgen. Oh zeker, als het moet kan ik me als het zogenoemde viswijf gedragen, maar volgens mij schreeuwen deze vrouwen leuker dan de echte ruziezoekers. En als ik op de televisie de rasechte Albert-Cuypkoopman geportretteerd zie in Blauw Blauw, die de donkere diender de hoogste boom in scheldt, dan weet ik wie de taal kleurt. Maar hufters zijn het niet. Dat zijn de leasebakkenrijders, de boerenpummels in hun tien jaar oude Japannertjes, de middelvinger opstekenden en voorhoofd wijzenden, kortom de verkeershufters.

Scheurend langs rechts, snijdend van links, aanstormend uit de zijstraten – nieuw bumpertje halen – door rood knallend, klevend aan de bumper van een ander, gierend remmend over de streep, gillend weg bij groen, claxonnerend en muziekboxenstampend.

Dertig jaar geleden was het een curiositeit om het verkeer in Kairo mee te maken. Of in Karachi of Bahrein. Wij spraken erover. Als over een toeristische attractie. Het was een chaotische mengeling van gemotoriseerd verkeer, vee, voetgangers en fietsers. De hardst scheldende had voorrang, evenals de sterkste. Regels waren er niet. Het was curieus, maar het hinderde ons niet echt. We woonden er niet.

In Nederland gebeurt alles altijd dertig jaar later. Dat zeggend denken wij altijd aan de `goede' dingen uit Amerika.

Levensgevaarlijke verkeersmisdragingen, minachting over een leven, wangedrag tegenover dieren, leedvermaak als hoogste humorgevoel, allemaal eigenaardigheden uit de buitenlanden om ons heen. Zeggen we. Alles komt dertig jaar later naar Nederland.

Niet waar. Het was er altijd al. Het was alleen verborgen achter de biechtstoel, achter hel en verdoemenis van de kansel, achter de boze blik van oom agent, achter de rapportcijfers van de meester. Schuld en boete, overtreding en straf, oorzaak en gevolg. Dat hield alle primitieve gevoelens in het gareel.

De flowerpowergeneratie zette alle geboden en verboden overboord en daarmee het leefbare leven. Ze creëerde onder meer een leven met een hoog huftergehalte.

    • Willemien Wink