GUIDED BY VOICES

Aan de overkant van de straat wordt luidkeels meegezongen met het openingsnummer van de nieuwe cd van het Amerikaanse Guided By Voices. Het is een niet geringe kwaliteit van de groep dat ze songs maakt die heerlijk zijn om mee te zingen. Dat doet ze al sinds 1987, al werd Guided By Voices pas een paar jaar geleden opgepikt door een grotere platenmaatschappij om daarna geleidelijk bekend te worden buiten de woonplaats Dayton in Ohio.

In de begintijd hield de band ervan de liedjes of aanzetten daartoe zo snel mogelijk op te nemen, waarbij de geluidskwaliteit er niet toe deed. Daardoor stonden de eerste tien albums vol met matig klinkende nummers die onaf klonken, wat vaak niet erg was omdat de melodieën en hooks (de pakkende stukjes van een liedje) zo bijzonder waren. Dit album is, na Mag Earwhig! ('97) pas het tweede Guided By Voices-album dat fatsoenlijk klinkt en waarop de liedjes goed afgemaakt worden. Deze cd lijkt bedoeld om commercieel door te breken: hij is in Amerika uitgebracht door de rijke platenmaatschappij TVT (in Nederland door het kleinere Cycle) en werd geproduceerd door Ric Ocasek, voormalig zanger/gitarist van The Cars en producer van bekende groepen als Weezer en Nada Surf.

Of die doorbraak gaat lukken met een niet echt charismatische zanger die de jongste niet meer is, valt te betwijfelen. Maar de met passie gebrachte, knappe en toegankelijke popsongs op de cd verdienen zeker een groter publiek. De muziek van Guided By Voices heeft een aantrekkelijke combinatie van diepgang en luchtigheid: de liedjes klinken energiek, vlot en opgewekt, maar ook serieus en warm. In de teksten, die soms magisch-realistische kronkels via draken en heksen maken, zijn de zieleroerselen van Robert Pollard te volgen. Het meest roerend in de prachtige ballad Hold On Hope: `Everybody's got a hold on hope / It's the last thing that's holding me.'

Guided By Voices: Do The Collapse (Cycle, 001CD)

    • Sietse Meijer