Greene treedt uit schaduw illustere Lewis

Wat zelfs de grote Carl Lewis niet lukte, deed Maurice Greene in Sevilla wel. De 25-jarige Amerikaan was de eerste atleet die tijdens hetzelfde toernooi zowel wereldkampioen op de 100 als de 200 meter werd. Gisteravond won hij de dubbele sprint. Zijn tijd was matig, 19,91, maar snel genoeg voor de overwinning. ,,Je bent pas een complete sprinter als je op beide afstanden uit de voeten kunt'', zei Greene.

Die wijsheid werd hem dit seizoen ingefluisterd door zijn manager Emanuel Hudson. ,,Ik plaag Michael altijd'', vertelde de dikke Amerikaan. ,,Ik zei dat hij dan wel wereldkampioen op de 100 meter was, maar dat hij over twee afstanden bekeken het moest afleggen tegen zijn ploeggenoot Ato Boldon.'' Er zat duidelijk een serieuze ondertoon in het betoog. Hudson: ,,Je valt in de wereld pas echt op als je iets héél bijzonders doet. Michael Johnson was oppermachtig op de 400 meter, maar iedereen zag hem pas staan toen hij in Atlanta ook de 200 meter won.'' Greene moest gisteren huilen van geluk toen hij zijn tweede gouden medaille had binnengelopen. ,,I am so happy, man!''

Bij de Olympische Spelen won de legendarische Lewis overigens wel de 100 meter en de 200 meter. Dat gebeurde in 1984 in Los Angeles. Voor Lewis wonnen nog zeven sprinters, onder wie de al even legendarische Jesse Owens, de olympische dubbel. Die wil Greene volgend jaar in Sydney ook bemachtigen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij wereldrecordhouder Michael Johnson (19,32) op de 200 meter kan verslaan. Greene denkt zelf van wel. ,,Johnson is echt niet enige die zo hard kan lopen.''

Organisatoren hebben al interesse getoond om de twee toppers al eerder dan bij de Amerikaanse trials of in Sydney tegen elkaar te laten lopen in een speciale wedstrijd. Johnson heeft in een eerste reactie afwijzend gereageerd. Hij heeft niet zo'n goede ervaring met zo'n superrace. Twee jaar geleden raakte Johnson geblesseerd tijdens een tweekamp met Donovan Bailey over 150 meter om een winstpremie van een miljoen dollar. Maar als er heel veel geld wordt geboden, zal hij vast nog wel een keer overstag gaan. ,,Ik ben er klaar voor'', zei Greene.

Hij had gisteravond het geluk dat de 200-meterfinale in Sevilla een magere bezetting had. Afgezien van Johnson, die op de WK alleen de 400 meter liep, waren titelverdediger Ato Boldon en Frankie Fredericks wegens blessures niet van de partij. Fredericks, de nummer twee van de wereldranglijst, trok zich vlak voor de finale terug. De jonge Nigeriaan Francis Obikwelu was nu de gevaarlijkste tegenstander van Greene. Met zijn tijd uit de halve finale, 19,84, zou de Afrikaan de finale hebben gewonnen. Hij maakte echter een valse start en kwam bij de tweede poging te voorzichtig uit de startblokken. Obikwelu werd slechts derde. De tweede plaats was voor de Braziliaan Da Silva.

Bij afwezigheid van Marion Jones won Inger Miller gisteravond de 200 meter bij de vrouwen. De dochter van voormalig olympisch sprinter Lennox Miller (1968 en '72) liep in de finale harder (21,77) dan de snelste tijd van Jones van dit seizoen. De uitgevallen kampioene heeft aangekondigd dat ze ondanks haar vervelende ervaringen in Sevilla volgend jaar toch wil proberen vijf gouden olympische medailles te winnen.