Goud voor studenten

Half augustus verdedigde Nederland in het Duitse Weimar met succes zijn titel bij het Europees kampioenschap viertallen voor studenten. Frank Burghout-Bas Drijver en Simon de Wijs-Niek Brink evenaarden het gouden resultaat van vier jaar eerder op Sicilië. Het is nu zaak het blijkbaar in ons land aanwezige jeugdige talent te laten rijpen, zodat het dadelijk klaar is voor het grote werk in de open categorie. Wat dat betreft kan ons land jaloers zijn op Italië en sommige Scandinavische landen, waar de jeugd vrij snel wist door te breken naar de internationale top. Niek Brink lukte dat op nationaal niveau bij ons wel, want hij speelt aankomend seizoen Meesterklasse paren. In Weimar bracht hij in de wedstrijd tegen België deze 3SA met technisch verzorgd afspel tot een goed einde.

Oost startte met ♣V tegen 3SA van noord, Niek Brink. Deze dook de eerste klaverenronde. Het klaverenvervolg was voor het aas van west, die de kleur doorspeelde voor de heer van noord. In dummy verdween een schoppentje. Het spel draait om het vinden van ♦V. De leider had natuurlijk de aanwijzing dat west twee kleuren had geboden. Die kon echter best ook nog een paar ruitens hebben. Terecht testte de leider daarom eerst de hartens. Toen west er drie bleek te hebben, sloeg Brink eerst ♦H en sneed vervolgens met succes op ♦V: negen slagen.

Tegen Duitsland 2 een spel waarin de Hollanders zich aan beide tafels veel agressiever betoonden dan hun Oosterburen:

In de open kamer opende Niek Brink als noord met 1♡, oost paste en zuid, Simon de Wijs, maakte het gelijk af op 4♡. Tien slagen, met een muisstille tegenparij. Gesloten was het Nederlandse OW paar even op weg naar de manche. Bas Drijver volgde met 2♦ over de 1♡ opening van noord. Zuid piepte 2♡, west, Frank Drijver bood 3♣, oost viste met 3♡ naar een hartenstop voor 3SA, maar paste op 4♦ van zijn partner. Dat contract zat er precies in.

    • Jan van Cleeff