DNB vreest fusies buiten EMU-gebied

De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd dat Nederlandse banken fuseren met partijen van buiten de EMU, zoals Zwitserland, Groot-Brittannië of Amerika, die haar positie als toezichthouder ondermijnen.

Dat zeggen bankiers en adviseurs die regelmatig bij de centrale bank praten over concrete fusiemogelijkheden en de toekomst van de Nederlandse financiële instellingen. De centrale bank hint volgens hen bij fusiebeluste banken op krachtenbundeling met partners binnen het euro-gebied. ,,Fusies met banken van buiten de EMU kunnen zo welicht niet doorgaan, of zij nu economisch zinvol zijn of niet'', klaagt een adviseur.

De niet-officiële opvatting van de Nederlandsche Bank heeft de afgelopen weken aan belang gewonnen door de koortsachtige fusie-activiteit in de Franse en Japanse bankwereld en samenwerkingsgesprekken op een deelterrein van drie grote Duitse banken. Vorige week kondigden drie Japanse banken een fusie aan tot de grootste bank ter wereld. In Frankrijk strijden BNP en Société Générale om de vorming van een nationale gigant onder leiding van BNP.

De samenklontering in het naburige buitenland heeft een nieuwe impuls gegeven aan het debat of en wanneer in Nederland een finale fusiegolf zal volgen. ,,Het zou mij niet verbazen'', zegt een prominente adviseur die commentaar geeft op voorwaarde van anonimiteit. ,,Een fusie tussen twee banken uit de top vier (ABN Amro, ING, Rabobank en Fortis) zal volgens mij nooit door de toezichthouder worden geaccepteerd'', zegt hoofd strategie J. Koelewijn van onderzoeksinstituut Iris.

Volgens Fortis-bestuurder H. Hielkema is er sprake van een hellend vlak. ,,Mijnheer Kist (directeur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit) moet maar eens aangeven welke marktaandelen op termijn acceptabel zijn. Dan is het de vraag in hoeverre de Europese dimensie meetelt.'' Te groot in Nederland wil nog niet zeggen te groot in Europa. ,,Wanneer Europa meetelt, valt niets uit te sluiten.''

De Nederlandsche Bank zegt dat de gevolgen voor het toezicht van een internationale fusie van een Nederlandse bank worden meegewogen bij het al dan niet geven van fiat. ,,Instellingen uit bepaalde landen worden niet bij voorbaat uitgesloten.'' Andere criteria voor toestemming zijn onder meer de marktverhoudingen na een fusie.

FUSIEpagina 17

    • Erik van der Walle
    • Menno Tamminga