DE DUBBELE ZOMERKEUKEN (6)

Vandaag twee gerechten uit de Normandische keuken. Een zoet nagerecht met appel, pistachenoten en uiteraard calvados. In het tweede gerecht, een tarte Normande van bladerdeeg, wordt behalve appel ook camembert gebruikt. Eerst het warme appel gerecht, waarbij overigens ook vanilleijs gegeten kan worden. Doe in een pan, waarin precies 4 appels passen, de honing, de helft van het citroensap, de anijssterren, het kaneelstokje, het opengesneden vanillestokje en de kruidnagels en 2 dl water. Laat dit op een laag vuur enkele minuten zachtjes koken. Schil de appels en smeer ze, om verkleuren te voorkomen, met de rest van het citroensap in. Leg de appels in de siroop in de pan. Bedruip de appels af en toe met het vocht en laat ze op een laag vuur ongeveer 15 minuten stoven.

Rooster intussen de pistachenoten in enkele druppels olie in een koekenpan. Schep de appels uit de pan en houdt ze warm. Zeef het vocht en kook het iets in. Roer de calvados en de abrikozenjam door het vocht. Schep de appels op de borden. Giet de geurige siroop over de appels. Garneer met pistachenoten. Voor het tweede recept, de hartige Normandische appel-camemberttaart, kan diepvriesbladerdeeg worden gebruikt. In menige supermarkt is in een ronde vorm gesneden diepvriesbladerdeeg te koop. Bak de bodem van de Normandische taart volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De vulling van de taart wordt pas na het bakken op het deeg gelegd. Leg de ronde deegplak in een vorm met opstaande rand, die net iets kleiner is dan het deeg. Druk het deeg tegen de opstaande rand. Bak het deeg gaar. Snijd de geschilde appels in blokjes en de gepelde ui in ringen. Bak de uiringen in de boter zacht en glazig. Voeg de appelblokjes toe. Strooi er paprikapoeder, zout en peper op. Laat alles ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Snijd de camembert (bij voorkeur gemaakt van `lait cru') in smalle repen. Schep het ui-appelmengsel op het deeg. Leg de plakjes camembert er op. Zet de taartvorm nog even in de oven, om de kaas te smelten. Bestrooi met fijngeknipte bieslook.

    • Anne Scheepmaker