Burger King sluit zaak in bezet gebied

Hamburgerketen Burger King trekt zich terug uit de joodse nederzetting Ma'ale Adumim op de Westelijke Jordaanoever. Het restaurant blijft open omdat het eigendom is van de Israelische partner Rikamor Ltd., maar mag de naam Burger King niet meer gebruiken.

Rikamor weigert dat echter.

Het besluit van Burger King komt nadat Arabische, moslim- en Israelische pressiegroepen via e-mailcampagnes en demonstraties consumenten overal ter wereld hadden opgeroepen tot een boycot. Volgens hen handelde Burger King in strijd met het internationaal recht door een restaurant in de bezette gebieden te openen. Nu Burger King Rikamor beschuldigt van ,,misleiding en contractbreuk'', is de boycot beëindigd. Volgens woordvoerder Rob Doughty was afgesproken dat Rikamor wel restaurants in Israel mag openen, maar ,,niet in de bezette gebieden''.

Hala Maksoud, voorzitter van het Amerikaans-Arabische Anti-Discriminatie Comité (ADC) in Washington, reageerde tevreden: ,,Burger King beseft dat betrokkenheid bij Israelische nederzettingen onverantwoordelijk is.'' De ADC was een van de tien lobbygroepen die de boycot eind juli begon. De hamburgerketen heeft 10.500 restaurants in de wereld, waarvan 84 in Arabische landen. Hoewel woordvoerder Doughty van Burger King zegt dat de boycot nauwelijks effect had, heeft het bedrijf zich de verontwaardiging duidelijk aangetrokken.

Drie weken geleden rechtvaardigde een woordvoerster van Burger King het restaurant in Ma'ale Adumim nog door te zeggen: ,,Het ligt in zone C, en die hoort bij Israel.'' Zij verdedigde Rikamors besluit om zich daar in mei te vestigen. Vorige week liet Burger King ineens weten dat het ,,zeer ongerust'' was over dat besluit, en dat advocaten bezig waren ,,het contract met Rikamor te veranderen''. Burger King heeft Rikamor twee keer gevraagd om de logo's van Burger King uit het restaurant te verwijderen.

Dat de 41 restaurants van Burger King in Israel zelf buiten schot bleven en Israelische actiegroepen de boycot steunden, wijst er op dat de Arabische boycot in een nieuw jasje is gestoken. Ze wil niet langer Israel, maar alleen Israels activiteiten in bezet Palestijns land schaden. Volgens Joseph Alpher, directeur van de American Jewish Commitee in Jeruzalem, hadden veel Israeliërs de boycot afgekeurd als het erom ging alle Burger King restaurants in Israel te sluiten. Nu alleen de zaak in Ma'ale Adumim in het geding was ,,kan het veel Israeliërs niet schelen.''

Inmiddels heeft de burgemeester van Ma'ale Edumim gewaarschuwd voor een tegenboycot van Burger King. ,,We hebben een heleboel vrienden, christenen en Israeliërs en joden in Amerika en Europa'', zei hij.

    • Caroline de Gruyter