Ajax speelt chaotisch onder trainer Wouters

Ajax swingt niet en zal voorlopig niet swingen. Spelers die graag met hun heupen draaien zijn er zoals altijd voldoende in Ajax-shirt, maar tot meer dan wat oogstrelende individiuele acties op de vierkante meter zijn ze vooralsnog niet in staat. Dankzij de 3-0 overwinning van gisteravond op Cambuur in Leeuwarden heeft Ajax in drie wedstrijden de volle winst behaald. Maar dat is dan ook het enige waarover de Amsterdamse titelkandidaat tevreden kan zijn.

Vanaf de tribune ziet het spel van Ajax er zelfs systeemloos uit, chaotisch eigenlijk. Een vreemde gewaarwording voor degenen die Ajax hebben leren kennen als een club waarin het systeem als speelwijze heilig is verklaard. Opportunisme viert momenteel hoogtij, alsof het Ajax-elftal van vandaag de dag bestaat uit spelers die elkaar sinds gisteren kennen. Maar gezien de verklaring na afloop van trainer Wouters dat hij allerminst tevreden was met de uitvoering, zal geen enkele Ajacied zich verheugen op deze manier van voetballen.

Hoeveel tijd heeft Wouters nog nodig om zijn elftal zo te laten voetballen als hij en alle Ajacieden wensen? Een paar vreemdelingen meer of minder vergeleken met vorig seizoen kan geen excuus zijn. Machlas, Laudrup, Verlaat, Winter en Nieuwenburg zijn immers talentrijk, ervaren en mans genoeg om zich snel aan te passen. Zeventig miljoen gulden heeft Ajax uitgegeven om zich een weg terug aan de Nederlandse top te kunnen banen. Heel veel geld voor Nederlandse begrippen, ongeveer zoveel geld als PSV pleegt te investeren in de versterking van zijn selectie. Het ziet er zoals gewoonlijk naar uit dat zoveel geld allerminst een garantie is om mee te kunnen doen in de kampioensrace.

Opvallend is dat juist Knopper de uitblinker is aan Ajax-zijde, een bijna 22-jarige speler afkomstig uit de eigen jeugdgelederen. Ook gisteren in Leeuwarden was de ex-junior van Feyenoord weer de beste Ajacied. Hij was de enige die op het middenveld aantoonde over voetbalintelligentie ter beschikken. En dat was een hele klus temidden van chaotische geesten als Witschge en Dani. Maar ook hij slaagde er nauwelijks in de eenzame spits Machlas op de juiste wijze aan te spelen. Arveladze was op de vleugel meer met zichzelf bezig en Laudrup toonde andermaal aan alleen te kunnen soleren – maar niet meer als in zijn jongste dagen.

Machlas liep eenzaam en verloren in de spits. Zijn directe tegenstander Berhalter gaf de Griek van negentien miljoen geen schijn van kans. Maar aan zoveel weerwerk moet Machlas toch intussen gewend zijn geraakt in de Nederlandse competitie. Wouters meende in zijn analyse dat Machlas wel degelijk een paar keer goed was aangespeeld, maar dat zijn balaanname te wensen overliet. Een visie waarover te discussiëren valt.

Feit is dat Machlas in drie wedstrijden nog maar één keer heeft gescoord. Een onrustbarende score voor de man uit Kreta die zich bij Ajax zo had verheugd op een nog grotere doelpuntenproductie dan hij bij Vitesse had.

Met een beetje geluk had Cambuur gisteren van Ajax kunnen winnen. Vooral in de eerste helft was de Friese ploeg meer in de aanval dan Ajax. In de tweede helft waren de elftallen aan elkaar gewaagd. Cambuur miste echter een aanvaller met voldoende talent en slagvaardigheid om Ajax te verontrusten. Vooral spits Nelisse, gehuurd van Feyenoord, miste de sluwheid en techniek om Verlaat van zich af te schudden. Vorig jaar beschikte trainer Kruys nog over spits Dijkhuizen, een speler die wél op het juiste moment kon scoren.

Door een fortuinlijk doelpunt van Dani (zijn stuitende schot vanaf 25 meter werd door doelman Hilbers verkeerd beoordeeld) nam Ajax al in de zesde minuut tegen de verhouding een 1-0 voorsprong. Van de Heide en Van Utrecht zorgden regelmatig voor gevaarlijke taferelen in de defensie van Ajax die in tegenstelling tot eerdere wedstrijden degelijk speelde. Maar deze spelers waren niet vindingrijk genoeg om de aanvalslust van Cambuur met een doelpunt te belonen. Een schot van Van der Heide, dat net langs de aarzelende doelman Grim en de paal verdween, had een beter lot verdiend.

Vlak na rust maakte Cambuur-verdediger Elzinga aan alle onzekerheid een einde. Hij schoof de bal zomaar in de voeten van Laudrup, waarna de Deen op geroutineerde wijze profiteerde en Ajax naar een 2-0 voorsprong schoot. Van der Heide schoot even later na een leuke Cambuur-aanval net naast. Het was een van de weinige wapenfeiten in het kwalitatief verschrikkelijk arme duel.

Wamberto maakte als invaller voor Arveladze vlak voor tijd met een afstandsschot 3-0 voor Ajax. Daarmee kreeg Ajax op weg naar waarschijnlijk opnieuw een moeizaam seizoen een royale overwinning cadeau. Wouters en Ajax zijn nog lang niet waar zij willen zijn. Ajax is al enige tijd de weg kwijt. De vraag is of de club op korte termijn de weg terugvindt. Met of zonder Wouters. Want als voetballer mag de Utrechter dan een talent zijn geweest, als trainer heeft hij nog heel weinig laten zien.

    • Guus van Holland