Accidental Tourist

Macon Leary, de hoofdpersoon van The Accidental Tourist, heeft het niet zo op film. ,,Films brengen alles zo dichtbij.'' Leary houdt van afstand. Gevoelens bewaart hij voor zichzelf. Zijn praktische bestaan heeft hij tot het mimimum beperkt. Hij laat het leven zijn gang gaan. De wereld lijkt hem niet te raken. Hij wacht af.

William Hurt speelt deze Macon Leary met een hem op het lijf geschreven, gedragen monotomie. Hij speelt met zijn wenkbrauwen en mondhoeken.

Leary's levenshouding vloeit niet alleen voort uit het feit dat een jaar geleden zijn 12-jarige zoon werd doodgeschoten in een snackbar. Zijn houding heeft ook genetische wortels. Zijn zus en twee broers wonen nog altijd in het ouderlijk huis, gaan vanwege hun gebrek aan richtinggevoel nauwelijks de straat op, nemen uit principe de telefoon niet op en plegen hun levensmiddelen alfabetisch te rangschikken. Leary gedraagt zich wat mobieler, zij het met mate. Hij schrijft reisgidsen voor zakenlieden die zich in het buitenland zoveel mogelijk willen wapenen tegen alles wat niet vertrouwd is. ,,Neem een boek mee als bescherming tegen vreemdelingen'', luidt een van de praktische tips.

Initiatieven laat hij aan anderen over. Aan Kathleen Turner bijvoorbeeld, zijn echtgenote die bij hem wegloopt. En aan zijn spiegelbeeld: de overcommunicatieve hondentrainster Geena Davis die zomaar aan komt lopen en hem een praatje opdringt.

Regisseur Lawrence Kasdan, nog altijd een van de intelligentste cineasten die Hollywood de afgelopen decennia heeft voortgebracht, heeft de mentaliteit van zijn film gemodelleerd naar die van zijn hoofdpersoon. Ondanks de gechargeerde en ironische ondertonen, is The Accidental Tourist vooral een film die rustig afwacht. Lijdzaam wacht tot het moment dat de hoofdpersoon beseft dat `het er niet om gaat hoeveel je van iemand houdt, maar om wie je bént bij die ander'.

En naar behoren handelt.

The Accidental Tourist (Lawrence Kasdan, 1988, VS), zaterdag, RTL5, 20.30-22.45u.

    • Alex de Ronde