Van Dam voorzitter zorgbrigade

Oud-minister van Volkshuisvesting (en vroegere Vara-voorzitter) Marcel van Dam gaat de `brigade' leiden die de wachtlijsten voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg aanpakt.

Deze `brigade', waarin naast een aantal (oud)bestuurders ook enkele `vakdeskundigen', moet regio's helpen bij de aanpak van de wachtlijsten. De wachtlijstbrigade maakt deel uit van het pakket maatregelen dat staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) wil nemen om vooral de wachttijden in de zorgsector te beperken. Voor de aanpak ervan is komend jaar ruim 420 miljoen gulden beschikbaar. Met dit geld zal onder meer de registratie van de wachtenden worden verbeterd.

Op dit moment gelden veel wachtlijsten als niet-betrouwbaar. Dit komt onder meer doordat een fors deel van de hulpvragenden zich op meerdere wachtlijsten heeft laten plaatsen.

Volgens de huidige gegevens staan zo'n 4.500 mensen op de wachtlijst voor verzorging en verpleging door de thuiszorg. Daarnaast wachten er 20.000 op huishoudelijke hulp. Voor een plaats in een verzorgingshuis zouden er 20.000 mensen op de wachtlijst staan. Op wachtlijsten voor de verpleeghuizen staan 8.200 mensen waarvan 15 procent zich `uit voorzorg' op de lijst heeft laten zetten.