Straf Turkse tv-zender voor kritische berichten

In Turkije is grote ophef ontstaan over de sluiting van de commerciële televisiezender Kanal 6. Het station moet een week lang uit de lucht omdat het bij zijn berichtgeving over de aardbeving die Turkije vorige week trof, aangezet zou hebben tot ,,verdeeldheid en haat tussen overheid en volk''.

Veel Turkse journalisten prezen de berichtgeving van Kanal 6 omdat deze zo goed liet zien hoe de autoriteiten met name in de eerste dagen na de ramp tekort schoten bij de hulpverlening aan de slachtoffers. Het besluit de zender tijdelijk te sluiten werd genomen door een instantie die formeel onafhankelijk is, maar die in feite opdrachten krijgt van de regering, zo is de algemene opvatting in Turkije.

In de Turkse media wordt de sluiting van Kanal 6 veroordeeld als censuur. Het is niet ongebruikelijk dat zenders tijdelijk uit de lucht moeten, maar een sluiting van een week is uitzonderlijk.

Eerder al kreeg de staatstelevisie TRT het aan de stok met de autoriteiten vanwege haar berichtgeving. De leiding van het staatsbedrijf kreeg van de regering te horen dat ook haar berichtgeving te kritisch was en dat het ook geen kwaad zou kunnen om eens een positief licht over de inspanningen van de autoriteiten te laten schijnen. Enkele andere kanalen kregen, zo meldt de Turkse pers, een vergelijkbare boodschap.