St.Pieter weer gewijd na zelfmoord

Nadat een 63-jarige man uit de Zuid-Italiaanse stad Bari gisteren zelfmoord had gepleegd in de Sint Pieter, moest de belangrijkste basiliek van de katholieke kerk opnieuw worden gewijd om de smet van deze gewelddaad weg te nemen.

De gepensioneerde man was in het begin van de middag de kerk binnengelopen. Bij de ingang van de St.Pieter staan geen metaaldetectors. Wel staan er enkele functionarissen van het Vaticaan die controleren of de bezoekers van de kerk fatsoenlijk zijn gekleed. De man drentelde wat rond, stopte toen in de buurt van het hoofdaltaar en schoot een kogel in zijn mond. De motieven voor zijn daad waren vanmorgen nog onduidelijk.

Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de Sint Pieter. Het canonieke recht bepaalt dat een kerk waar een gewelddaad is gebeurd, in een kleine ceremonie opnieuw moet worden gewijd. Anders mogen er geen missen worden opgedragen. Volgens de Italiaanse televisie is de kerk afgelopen nacht opnieuw gewijd.

    • Marc Leijendekker